Iranski vrhovni vođa: Ne pozivamo na eliminaciju Židova, već države Izrael

Foto: EPA

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da pozivi na slom Izraela, koji se mogu čuti od nekih iranskih dužnosnika, ne ciljaju židovski narod nego izraelski režim.

Nakon Islamske revolucije 1979., Iran je odbio priznati Izrael i podupire militantne palestinske skupine.

"Pozivanje na eliminaciju države Izrael ne znači eliminaciju židovskog naroda"

Izrael dugo optužuje Iran da želi njegovo uništenje te na Teheran gleda kao na svog glavnog neprijatelja na Bliskom istoku.

"Pozivanje na eliminaciju države Izrael ne znači eliminaciju židovskog naroda", rekao je Hamnei novinarima i sudionicima islamske konferencije u Teheranu, prema njegovoj službenoj internetskoj stranici.

Pozivi u tom smislu žele "slom režima i nametnute izraelske države" kako bi Palestinci mogli "izabrati svoju vlastitu vladu i potjerati nasilnike poput (izraelskog premijera Benjamina) Netanyahua", naglasio je.

"Mi nismo antisemiti. Židovi žive u punoj sigurnosti u našoj zemlji", rekao je, dodajući: "Mi samo podupiremo palestinski narod i njegovu neovisnost".

Kritizirao zapadne zemlje

Šijitski musliman, Hamnei, ultimativni autoritet u iranskoj domaćoj i stranoj politici, također je kritizirao zapadne sile zbog pritiska na Teheran zbog njegova nuklearnog programa.

"Sve države trebaju mirnodopsku nuklearnu energiju, ali zapadnjački monopolisti  žele zadržati monopol na tu energiju", rekao je Hamnei.

"Zapadnjaci znaju da ne tražimo nuklearno oružje zbog svojih načela i (vjerskih) uvjerenja", dodao je.

Iran je više puta ponovio kako nema namjeru stvoriti nuklearnu bombu, referirajući se na uredbu kojom je Hamnei početkom 2000. objavio da zabranjuje razvoj i upotrebu nuklearnog oružja.

Pročitajte više