Iranu zbog tajnog nuklearnog postrojenja prijete nove sankcije



AMERIČKI ministar obrane Robert Gates rekao je kako bi vijest o tajnom nuklearnom postrojenju blizu svetog grada Qoma mogla dovesti islamsku republiku u situaciju u kojoj će joj biti nametnute nove međunarodne sankcije.

Odbacio je ideju o vojnom napadu protiv novog postrojenja, rekavši kako bi većeg efekta na promjenu iranske nuklearne politike mogle imati ekonomske i diplomatske mjere. "U stvarnosti, bilo kakva vojna opcija samo bi kupila malo vremena", rekao je Gates CNN-u.

Važan sastanak

U četvrtak se u Genovi s iranskim delegatima sastaju predstavnici stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti i Njemačke. Ključni dio sastanka je pitanje iranskog nuklearnog programa. Iran je danas uspješno lansirao projektile kratkog dometa, jasno dajući do znanja što misli o međunarodnom pritisku.

Gates je naglasio važnost kineske uloge u uvođenju novih sankcija protiv UN-a. Francuska, Velika Britanija, SAD i Njemačka zalažu se za nove sankcije, a i Rusija je naznačila kako im se ne bi protivila. Kina pak uvelike ovisi o uvozu iranske nafte, a Kinezi su poznati po tome da ekonomske interese stavljaju prije svih drugih. Svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti mora se složiti oko sankcija, jer svaka od njih ima pravo veta.

Imamo između jedne i tri godine

Daljnje ekonomske kazne mogle bi natjerati iransku vlast da promijeni stav oko nuklearnog programa, budući da je ta zemlja već u ozbiljnim ekonomskim problemima, rekao je Gates. Politička situacija u toj zemlji je nestabilna, a stopa nezaposlenosti među mladim ljudima je oko 40 posto, dodao je.

"Nakon izbora postalo je jasno da se u iranskom društvu i politici, a vjerojatno i u vodstvu, mogu vidjeti prilično duboke pukotine. Iskreno, to je jedan od razloga zbog kojih mislim da bi dodatne, a posebno snažne ekonomske sankcije, mogle imati vrlo snažan učinak, zato što znamo da su dosadašnje sankcije već imale učinak", rekao je.

Kako god pristupi, Zapad ima između jedne i tri godine da natjera ili nagovori Irance na promjenu nuklearne politike, jer toliko bi im moglo trebati za izgradnju nuklearne bombe, smatra Gates.

Iranci tvrde kako nuklearni program razvijaju u miroljubive svrhe.

Pročitajte više