Irska će održati referendum o ukidanju zakona protiv vrijeđanja Boga

Foto: EPA

IRSKA će održati referendum o ukidanju zakona protiv svetogrđa, javljaju mediji.

Očekuje se da će građani Republike Irske glasovati o zakonu protiv svetogrđa na dan predsjedničkih izbora, koji bi se trebali održati u listopadu, piše BBC. Ovaj potez je dio obaveza u vladinom programu. Koalicija stranke Fine Gael i laburista, koja je vladala od 2011. do 2016., obećala je održati glasovanje o ovom zakonu.

Međutim, prethodna vlada nije održala referendum, koji je potreban kako bi došlo do promjene bilo kojeg dijela irskog ustava. Zakon o svetogrđu upisan je u Ustav 1937. godine.

Kazna do 25.000 eura za "bogohulne, subverzivne ili nepristojne izjave"

Dio članka 40. zakona kaže: "Objavljivanje ili javno izgovaranje bogohulnih, subverzivnih ili nepristojnih izjava je prekršaj koji će biti kažnjen prema zakonu." U 2009. novim zakonom je određena novčana kazna za svetogrđe do 25.000 eura.

Britanski glumac, komičar i pisac Stephen Fry bio je pod istragom zbog svetogrđa u 2015. godini, nakon što je policija primila pritužbu o njegovom razgovoru s irskim RTE-om, u kojem je rekao da je Bog "glup, sebičan i očito manijak jer je stvorio ovakav svijet, pun nepravde i boli". Policija je prekinula istragu prošle godine.

Ministar pravosuđa Charlie Flanagan izjavio je: "Ovo je važan korak u smislu međunarodnog ugleda Irske. Uklanjanjem ovog zakona iz Ustava možemo svijetu poslati snažnu poruku da zakoni protiv svetogrđa ne odražavaju irske vrijednosti i da ne smatramo da bi takvi zakoni trebali postojati."

Očekuje se da će irska vlada odobriti i glasovanje o uklanjanju dijela Ustava koji spominje "ulogu ženskog života u kući".

Pročitajte više