Irska donosi dva proračuna: "Ne financira se zaduživanjem, imamo jako gospodarstvo"

Ilustracija: EPA

IRSKA će donijeti dva proračuna u jednom, povećavajući potrošnju i smanjujući poreze više nego inače, dok će istodobno pomoći kompanijama i potrošačima da se nose s ogromnim računima za energiju i ostaviti sredstva sa strane ako zatrebaju dodatnu pomoć.

Kako je jedna od rijetkih zemalja EU koje će ove godine ostvariti proračunski suficit, vlada će sljedeće godine moći trošiti više a da pritom zadrži javne financije u plusu. Ministri su rekli da je to u suprotnosti s gospodarskim planom koji je Britanija predstavila prošlog tjedna, koji je izazvao šok na financijskim tržištima zbog razine potrebnog zaduživanja.

"Ne financira se zaduživanjem"

"To je vrlo velik paket, ali za razliku od onoga što vidite da se događa preko bare u Britaniji ili u drugim zemljama, ovo se financira jer imamo snažno gospodarstvo. Ne financira se zaduživanjem", rekao je zamjenik premijera Leo Varadkar.

Ministar financija Paschal Donohoe spreman je izdvojiti dvije milijarde eura za nacionalne rezerve te je obećao staviti na stranu još četiri milijarde eura sljedeće godine, rekla su dva izvora upoznata s planovima.

Vlada je već u srpnju najavila da će povećati proračun za 2023., na 6.7 milijardi eura, kako bi povećala redovitu potrošnju i iznos novca koji ljudi mogu zaraditi bez poreza da bi se ublažili neki od učinaka inflacije, koja je dostigla gotovo 40-godišnji vrhunac od 10 posto.

Jamstva za kompanije

Također je obećala jednokratni paket koji uključuje jamstva za kompanije i gotovinu namijenjenu kućanstvima za plaćanje računa za energiju. To će iznositi više od tri milijarde eura, čime će ukupni paket iznositi 10 do 11 milijardi eura, prema jednom od izvora.

Budući da će većina jednokratnih plaćanja biti izvršena u roku od nekoliko tjedana, proračunski višak za 2021. bit će niži od 0.9 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji predviđa ministarstvo financija, dok privremena prognoza od 2.2 posto za 2023. ne uključuje proračunske mjere.

Pročitajte više

 

Pročitajte više