Irska i Norveška će priznati palestinsku državu. Reagirao Izrael

Foto: EPA

Vlade Irske i Norveške objavit će danas svoju odluku o priznanju palestinske države, pišu mediji u tim zemljama. Dublin je prošlog tjedna nagovijestio da će "sigurno" priznati palestinsku državu prije kraja svibnja, a Oslo je nagovijestio sličnu inicijativu tijekom proljeća.

Čelnici dviju zemalja, uključujući njihove premijere Simona Harrisa i Jonasa Gahra Storea, trebali bi održati konferencije za novinare danas ujutro u Irskoj i Norveškoj. Irska i Norveška tom prilikom moraju objaviti svoju odluku o tome, objavili su irski mediji RTE i Irish Times te norveški mediji NRK i Aftenposten.

"Riskirate da postanete pijuni u rukama Irana i Hamasa"

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je videoporuku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da "priznavanje palestinske države riskira da ih se transformira u pijuna u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas".

Ova će mjera "samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost", smatra izraelska diplomacija. Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu. U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu "u bliskoj koordinaciji", prema riječima norveškog premijera Storea.

Izrael: To je nagrada za terorizam

Za Izrael, ovi planovi predstavljaju "nagradu za terorizam" koja bi pregovorima učinila manje vjerojatnim rješenje rata u Pojasu Gaze. Većina od 193 države članice UN-a - 142, prema Palestinskim vlastima - do danas su priznale palestinsku državu.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofenzivu protiv Pojasa Gaze u znak odmazde za napad od 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1170 ljudi, većinom civila. Od 252 osobe koje su uzete kao taoci tijekom napada, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih, prema podacima izraelske vojske.

Od 7. listopada 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskim bombardiranjima i vojnim operacijama, navodi ministarstvo zdravstva Hamasa, koji vlada Gazom.

Pročitajte više