Irska odbija ideju o pomoći MMF-a



IRSKO ministarstvo financija danas je žestoko demantiralo glasine o tome da teško pronalazi sredstva za servisiranje proračuna i dugova, te da će morati tražiti financijsku pomoć izvana, od EU ili MMF-a.

Te su glasine "sasvim neistinite" i temeljene su na krivoj interpretaciji izvještaja, navelo je ministarstvo. Izvještaj na koji se misli izdao je Barclays Capital, investicijska grana banke Barclays, a u njemu stoji da iako Dublin trenutno ne mora tražiti vanjsku pomoć, to će lako moguće morati učiniti u budućnosti, i to ukoliko se makroekonomski uvjeti dodatno pogoršaju.

Problemi?

Zbog te analize je jučer irsko tržište obveznicama pretrpjelo gubitke, a kamatna stopa na desetogodišnje obveznice skočila je s 5,917 na 6,196 posto.

Irski ministar financija Brian Lenihan brzo je pokušao smiriti situaciju. "Budimo sasvim jasni oko ovog izvještaja – on kaže da vlada poduzima prave korake u pravo vrijeme. Također je navedeno da vlada nema problema sa financiranjem, ali je točno navedeno da u budućnosti moramo biti oprezni".

Zadnjih nekoliko tjedana su troškovi na posuđivanje visoki u Irskoj, jer se ulagači boje konačnih troškova irske bankarske krize i nisu uvjereni u stabilnost javnih financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.