Irska: Referendum u Britaniji o europskom Ustavu ne otežava pregovaranje

NAJAVA referenduma u Velikoj Britaniji o budućem europskom ustavu ne otežava pregovaranje radi postizanja dogovora o tom dokumentu, izjavio je u srijedu službeni predstavnik irskog predsjedateljstva.

"To zapravo ne mijenja stvar. Što se tiče sadašnjih pregovora, sve je isto, oni će (Britanci) i dalje činiti pritisak" kako bi dobili što žele, isto kao i prije, dodao je Joe Lennon.

Neki komentatori ističu da će, s obzirom na najavljeni referendum, Velika Britanija biti kruća u pregovaranju o ustavu, napose u zaštiti svojih državnih interesa. London želi zadržati pravo veta na nekim područjima - u poreznoj, vanjskoj i socijalnoj politici - na kojima ne želi popustiti.

Premijer Tony Blair jasno je kazao irskom kolegi Bertieju Ahernu prije europskog susreta na vrhu u ožujku da će "i dalje pomicati svoje granice prema naprijed, premda podupire premijerove napore na postizanju dogovora o novom ustavu", ustvrdio je Lennon.

U Ujedinjenom Kraljevstvu organizirat ćemo referendum o ustavu, najavio je u utorak Tony Blair.

Riječ je o drugom referendumu u britanskoj povijesti na državnoj razini, nakon referenduma iz 1975. o ostanku Velike Britanije na zajedničkom tržištu, koji je također predložila laburistička vlada.

Pročitajte više