Irska tvrtka u "Economistu" oglasila otkriće "besplatne energije" - jeftina "patka" ili epohalni događaj?

"STEORN Plc.", informatičko-tehnološka tvrtka sa sjedištem u Dublinu, je u petak objavila plaćeni oglas u "Economistu" da su njeni stručnjaci uspjeli razviti postupak dobijanja i korištenja "čistog, besplatnog i konstantnog" izvora energije koji će omogućiti da se mobitel koristi bez da se ikada treba napuniti.

U oglasu "Steorn" traži od vodećih znanstvenih stručnjaka da se okupe u dvanaestoročlanom povjerenstvu kako bi neovisno mogli provjeriti i eventualno potvrditi njihove navode.

36 sati nakon objavljivanja oglasa, "Steorn" je objavio kako ga je kontaktiralo najmanje 420 znanstvenika iz Europe, Amerike i Australije, a oko 4606 pojedinaca se registriralo da iz prve ruke dobije rezultate testova.

Irski mediji su, pak, objavili da je "Steorn" osnovan 2000. godine kao Internet-tvrtka, ali je nakon velikog kolapsa "dot-com" tvrtki bio prisiljen preorijentirati se na proizvodnju mikro-baterija.

Sean McCarthy, njen direktor, tvrdi da je do otkrića došlo slučajno, prilikom testiranja novih baterija za mobitele.

Tehnologija se, prema "Steornovim" tvrdnjama, temelji na magnetskim poljima. Međutim, većini znanstvenika koje su kontaktirali svjetski mediji su "Steornove" tvrdnje dočekali sa skepsom, s obzirom da je "besplatna" energija ništa drugo do "perpetuum mobile" - mitski uređaj čije postojanje proturječi zakonima termodinamike.

McCarthy je, pak, "Observerovim" novinarima rekao da je "Steorn" na objavljivanje oglasa u "Economistu" bio prisiljen upravo zbog činjenice da je većina znanstvenika koje je pokušao kontaktirati na uobičajeni način na svaki spomen njegovih tvrdnji zaklopila slušalicu.

D.A.

Pročitajte više