ISIL preuzeo odgovornost za napad. BBC-jev dopisnik: Ne bi bio prvi put da lažu

Foto: Telegram

Islamska država (ISIL) preuzela je putem svog Telegram kanala odgovornost za napad na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u predgrađu Moskve.

>> Razvoj događaja pratite na Indexu

"Borci Islamske države napali su veliko okupljanje kršćana u predgrađu ruske prijestolnice Moskve, ubivši i ranivši stotine te prouzročili veliko razaranje prije nego što su se sigurno povukli u svoje baze", stoji u objavi ISIL-ovaca. 

ISIL-ovci znali preuzimati odgovornost i za napade koje nisu počinili

CNN-ov glavni dopisnik za nacionalnu sigurnost Alex Marquardt napisao je na X-u kako su mu izvori otkrili da su postojale određene obavještajne informacije koje su upućivale na neizbježan napad. "Od studenog postoje 'prilično konkretne' obavještajne informacije da ISIL-K želi izvesti napade u Rusiji, govore mi izvori", istaknuo je Marquardt. 

ISIL-K se odnosi na Islamsku državu provincije Horasan, aktivnu u južnoj i središnjoj Aziji. Iako je ISIL izveo napade u brojnim zemljama, BBC-jev dopisnik za sigurnost Gordon Corera primjećuje da je grupa u prošlosti ponekad preuzimala odgovornost za napade s kojima nije imala nikakve veze.

Inače, ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) je 7. ožujka priopćila da je spriječila napad na sinagogu u Moskvi koji je planirala ćelija Islamske države. FSB je rekao da su napadači otvorili vatru tijekom pokušaja uhićenja i da su "neutralizirani". 

Amerika izdala upozorenje prije dva tjedna

Prije dva tjedna američko veleposlanstvo u Rusiji upozorilo je da "ekstremisti" imaju planove za napad u Moskvi. Veleposlanstvo je objavilo upozorenje nekoliko sati nakon što je FSB rekao da je spriječio napad ćelije Islamske države na moskovsku sinagogu.

Rusija je nakon napada pooštrila sigurnost u zračnim lukama, prometnim čvorištima i diljem glavnog grada, golemog urbanog područja s preko 21 milijun ljudi. Otkazana su sva javna događanja u cijeloj zemlji.

Pročitajte više