Počela dugo očekivana ruska ofenziva na Harkiv. Ovo su scenariji

Foto: Profimedia

Po jutarnjim izvještajima, ruske snage u regiji Volčansk u Harkovskoj oblasti krenule su s napadima na ukrajinske položaje.

To je potvrdio i predsjednik Zelenski u svom obraćanju. Time je, smatra se, započela dugo najavljivana ofenziva na Harkiv. Neizvjesno je koliko su brojne ruske snage na tom području. Razni izvori govore o 50.000 vojnika na tom pravcu uz topništvo, artiljeriju, oklopna vozila i zračne snage.

Prema ukrajinskim izvorima, Ukrajina je uspješno prebacila rezerve i tako obuzdala ofenzivu. Vlasti u gradu Harkivu smiruju situaciju i napominju da ruske snage imaju dovoljno resursa tek za djelovanje u pograničnom području, još uvijek dovoljno daleko od grada.

Prema izjavama koje stižu od službenih osoba iz Harkiva, tvrdi se da ruske snage nemaju mogućnost i sposobnost zauzeti ga.

Volčansk - jedan od ključnih ciljeva

Međutim, na području Volčanska i okolnih naselja je u tijeku masovna evakuacija civilnog stanovništva. To je potvrdila i lokalna uprava. Zasad ukrajinske snage u cjelini kontroliraju to područje.

Ruski izvori su potvrdili da su ruske snage izvele masovne napade na ciljeve koristeći artiljeriju, minobacače, topove i zračne snage. U isto vrijeme jurišne grupe ulaze u neka mjesta (2-3 km dubine), ali se ne može potvrditi da su ta mjesta pod kontrolom ruskih snaga.

Volčansk se spominje kao jedan od ključnih ciljeva. To je glavna baza i logistički centar ukrajinske vojske na ovom području. Grad ima važnu ulogu u obrani sjeveroistočnog dijela Harkivske oblasti.

Pogranično područje

Područje Harkovske oblasti je dugo bila siva zona, tu nije bila postavljena linija obrane, pa ruske snage mogu bez prelaska posebnih prepreka ući nekoliko kilometara u dubinu.

Također, to su područje koristile i ukrajinske snage, kada su proteklih mjeseci organizirale nekoliko napada na područje Belgorodske oblasti. Sam napad nije iznenađenje jer su ukrajinske vlasti mjesecima najavljivale ofenzivu na Harkiv.

Osim što je napad zaista pokrenut, još uvijek nije jasno radi li se zaista o ofenzivi na Harkiv ili će ruske snage tek pokušati odmaknuti ukrajinsko topništvo od granice i otežati mu gađanje u dubinu ruskog teritorija.

Ako se zaista ide u ofenzivu, ovaj smjer ne bi trebao biti jedini

Eventualnom kontrolom Volčanska i nekih drugih pograničnih mjesta ruske bi snage donekle smanjile mogućnosti ukrajinskim snagama za napade, ponajprije na grad Belgorod, koji je bio česta meta posljednjih mjeseci.

S druge strane, ako se zaista kreće u ofenzivu, ovaj smjer ne bi trebao biti jedini. Naime, ako ruska vojska želi zauzeti Harkiv, morala bi djelovati i iz smjera Sumske oblasti, kako bi odsjekla grad od zapadnog dijela Ukrajine. Ključna je u tom pogledu autocesta Kijev - Harkiv. Ako ne bi u potpunosti presjekli tu liniju, potrebno ju je imati u dometu artiljerije, odnosno pod stalnim nadzorom.

Istodobno, potrebno je pokrenuti udar preko spomenutog Volčanska prema jugu, kako bi se odsjekla veza Harkiva s Kupjanskom, gdje se nalaze glavne snage OS Ukrajine istočno od Harkiva. Tako bi se eventualno moglo poluokružiti ili potpuno okružiti Harkiv. Međutim, Ruska Federacija morala bi uključiti velike snage (50.000 nije dovoljno prema procjenama), čija prisutnost na sjevernoj granici još nije primijećena.

Ovo su vjerojatni scenariji

Budući da nema potvrde o većoj prisutnosti ruskih snaga, izvjesno je da ruska strana ima u vidu neke druge ciljeve.

Kako je ranije spomenuto, moguć je scenarij u kojem ruska strana želi samo odmaknuti ukrajinske snage od granice i smanjiti broj napada, ponajprije na Belgorod. Istovremeno, pomicanjem fronte prema Harkivu dodatno bi se paralizirao normalan život u gradu, odnosno sam grad bi bio prva linija fronte.

Kontrolom tog područja ruske snage vezale bi još jedan dio ukrajinskih snaga u nepovoljnijem položaju, a za to bi im trebalo puno manje vlastitih snaga. Isto tako, ako bi se to područje pokazalo kao pukotina u ukrajinskoj obrani, moguć je scenarij i stvarne ofenzive na grad Harkiv.

Ukrajina ne može biti bez odgovora

Ono što jest bitno, da Ukrajina ne može biti bez odgovora. To znači da će Ukrajina zasigurno prebaciti jedan dio rezervi na sjever fronte, nakon čega bi ruska vojska mogla zadati udar na nekom drugom mjestu.

Npr. ruske snage bi mogle zadati udar na Časov Jar, što mnogi označavaju kao ključnu točku ukrajinske obrane u Donjeckoj oblasti.

Rusija je pokazala posljednjih mjeseci da se i dalje fokusira na Donjecku oblast kao jedini cilj ovog rata koji je javno iskomuniciran („oslobađanje Donbasa“). To bi moglo značiti da bi se udar na Harkivsku oblast mogao iskoristiti za pokušaj daljnjeg napretka na tom dijelu fronte.

Tajming za udar je bitan

Osim toga, tajming za udar na Harkivsku oblast je bitan. Ruske snage prema dostupnim podacima povećavaju napade na istoku Ukrajine i za to imaju dobar razlog. Osim što je to dobar pokazatelj trenutnog omjera snaga, također je bitno u kontekstu zapadne vojne pomoći Ukrajini.

SAD i ostatak Zapada su tek odobrili novi paket pomoći, koji će prema svemu sudeći biti rekordan. Namjera ruskog vojnog zapovjedništva je da se uspjeh postigne prije nego što ta pomoć stigne na front.

Vrijeme bi se moglo pokazati kao jedan od ključnih faktora koji će na kraju odlučivati koliko će Rusija zauzeti teritorija prije nego što Ukrajina uspije adekvatno odgovoriti. Kada se tako promatra, ruski napadi u ovom trenutku imaju smisla, no vrijeme će pokazati stvarne namjere.

Pročitajte više