Umirali od gladi da bi se sreli s Isusom: 83 mrtvih u Keniji, među njima i djeca

Foto: EPA

POLICIJA je na istoku Kenije danas ekshumirala još 10 tijela iz masovnih grobnica kršćanskog kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti kako bi na taj način vidjeli Isusa. Time je broj žrtava porastao na 83, a vlasti strahuju da bi ih moglo biti i više, javio je novinar AFP-a s mjesta događaja. 

Među danas pronađenim žrtvama bilo je troje djece, a djelatnici hitne pomoći pronašli su i dvije preživjele osobe koje su bile izuzetno pothranjene. Kako raste broj smrtnih slučajeva povezanih s kultom, šefovi bolnice Malindi su upozorili da u mrtvačnici ponestaje prostora za pohranjivanje tijela. 

"Bolnička mrtvačnica može pohraniti 40 tijela", rekao je upravitelj bolnice Said Ali i dodao da su dužnosnici zatražili rashladne kontejnere od kenijskog Crvenog križa. 

Čelnik "Međunarodne crkve dobrih vijesti" Paul Mackenzie Nthenge uhićen je nakon dojave da su u plitkim grobovima nađena tijela najmanje 31 sljedbenika njegovog kulta u šumi Shakahola. Dio pronađenih tijela bio je umotan u bijelu plastičnu foliju. 

Uhićeno je šest Nthengeovih sljedbenika 

Policija traga za preživjelim pripadnicima kulta, a pristup šumi od 325 hektara blizu obalnog grada Malindija imaju samo timovi za potragu i spašavanje. Nthenge se predao policiji i optužen je prošlog mjeseca, nakon što je dvoje djece pod skrbništvom svojih roditelja umrlo od gladi, prema lokalnim medijima na koje se poziva Guardian. 

Nthenge je odbijao jesti i piti u pritvoru, a u međuvremenu je pušten uz jamčevinu od sto tisuća kenijskih šilinga. Lokalni su političari tražili od suda da ga ne pusti na slobodu zbog širenja kultova u području oko Malindija. 

Policija je uhitila šest Nthengeovih sljedbenika, a prilikom pretresa njegova imanja pronašli su 15 mršavih ljudi, od kojih je četvero kasnije umrlo. Jedna članica kulta koju su pronašle vlasti i dalje je odbijala jesti unatoč tome što je očito bila u teškom stanju, rekao je Hussein Khalid, član Haki Africe, skupine za ljudska prava koja je dojavila policiji o slučaju. 

"Onog trenutka kada je dovedena ovamo, apsolutno je odbila da joj se pruži prva pomoć i čvrsto je zatvorila usta, zapravo odbijajući da joj se pomogne, želeći da nastavi s postom dok ne umre", rekao je Khalid. 

Ministar: U budućnosti bi morala postojati stroža regulacija 

Ministar unutarnjih poslova Kithure Kindiki objavio je na Twitteru kako se dogodio masakr u šumi Shakahola koji predstavlja najjasniju zloupotrebu ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti. 

Dodao je kako država nastavlja poštovati vjerske slobode, ali će odgovorni za zločin dobiti tešku kaznu. "U budućnosti bi morala postojati stroža regulacija (uključujući samoregulaciju) svake crkve, džamije, hrama ili sinagoge", rekao je. 

Pročitajte više