ISLAMABAD: POČEO SUMMIT ZEMALJA JUŽNE AZIJE

Čelnici sedam zemalja južne Azije počeli su u subotu u Islamabadu trodnevni summit na kojem se očekuje pokretanje procesa uspostave slobodne trgovine u regiji, te jačanje odnosa nuklearnih sila Indije i Pakistana.

Osim domaćina Pakistana, članice Organizacije za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC) su i Indija, Bangladeš, Šri Lanka, Butan, Nepal i Maldivi. Organizacija je osnovana u Dhaki u Bangladešu 1955. godine.

U uvodnom govoru pakistanski premijer Mir Zafrullah Jamali rekao je da je njegova zemlja predana jačanju regionalne suradnje, te je naglasio da je potrebno rješiti sve bilateralne sporove, aludirajući na sukob Pakistana i Indije oko regije Kašmira, zbog koje su se prije dvije godine dvije zemlje našle na rubu rata.

"Realnost je da su zbog političkih razlika i sporova usporeni procesi prave gospodarske suradnje u južnoj Aziji", rekao je Jamali.

Indijski premijer Atal Behari Vajpayee doputovao je na summit u subotu, a riječ je o njegovom prvom posjetu Pakistanu od 1999. godine.

Pročitajte više