Islamist koji je ubio britanskog zastupnika imao je vjerske motive, kaže tužitelj

Ubojica snimljen nadzornom kamerom Screenshot: Sky News

GOTOVO tjedan dana nakon ubojstva britanskog zastupnika Davida Amessa osumnjičenik Harbi Ali je optužen za ubojstvo i za planiranje terorističkog čina, a državno odvjetništvo govori o vjerskim i o ideološkim motivima zločina. Harbi Ali, 25-godišnji Britanac somalskog podrijetla, pojavio se danas pred sudom u Westminsteru u Londonu.

Podsjetimo, David Amess, konzervativni zastupnik i otac petero djece, izboden je nožem prošli petak dok je razgovarao sa svojim biračima u metodističkoj crkvi u Leighu-on-Seau, 60 kilometara istočno od Londona. Imao je 69 godina.

Smrt uglednog zastupnika koji je u parlament ušao 1983. potresla je zemlju. Bio je praktični katolik i uvjereni pristaša Brexita. Odmah nakon ubojstva policija je objavila da je motiv ubojstva možda povezan s islamističkim ekstremizmom.

"Njegovi su motivi i vjerski i ideološki"

"Sudu ćemo predočiti dokaz o tome da je ubojstvo povezano s terorizmom, njegovi su motivi točnije i vjerski i ideološki", rekao je Nick Price, šef odjela za suzbijanje terorizma pri državnom odvjetništvu.

Tužitelj James Cable rekao je sudu da je Harbi Ali, sin bivšeg savjetnika za komunikacije somalskog premijera, pristaša Islamske države koji je godinama planirao ubiti člana parlamenta.

U Velikoj Britaniji se zadnjih godina dogodilo nekoliko džihadističkih napada nožem, a odgovornost za neke je preuzela skupina Islamska država.

Zasad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za ubojstvo Davida Amessa. Osumnjičenik koji je uhićen na mjestu zločina kratko je pohađao program za suzbijanje radikalizacije, pišu britanski mediji, ali ga sigurnosne službe nisu ocijenile opasnim. Motiv njegova napada zasad je nepoznat, stoga iz policije mole za strpljenje.

Pročitajte više