Islamisti obezglavili trojicu drvosječa na Filipinima



MILITANTI povezani s al-Qaidom na Filipinima su obezglavili trojicu drvosječa, očigledno kao odmazdu za vladinu akciju na jugu zemlje. Napad je grupa Abu Sayyaf izvela na 112. dan nezavisnosti te zemlje.

Oko 30 naoružanih pripadnika Abu Sayyafa naišlo je na tri kršćanina koji su u prašumi blizu grada Malusa na otoku Basilan nosili drva. Nekoliko sati kasnije, rođaci su pronašli tijela žrtava, rekao je provincijski načelnik policije Antonio Mendoza za Associated Press.

Svih 675 policajaca na otoku odmah je krenulo tražiti napadače, a priključilo im se i oko 100 pripadnika specijalnih snaga policije te na stotine vojnika.

Dugogodišnji sukob

Ovo je drugi put da je Abu Sayyaf optužen za obezglavljivanje ljudi na Dan nezavisnosti. 2001. godine su za taj dan predsjednici Gloriji Arroyo priredili poseban "dar" obezglavivši Amerikanca Guillerma Sobera.

Iako vlada već godinama uz američku pomoć vrši ofenzive na grupu, vjeruje se da na otoku Basilanu, obližnjem otoku Jolu i poluotoku Zamboanga ima još oko 400 pripadnika grupe, koji predstavljaju veliku sigurnosnu prijetnju.

Abu Sayyaf, osnovana 1991. godine na Basilanu, sredstva i trening dobiva od al-Qaide. U zadnje su vrijeme do vlasti došle vijesti da se u utvrdama Abu Sayyafa skrivaju pripadnici indonezijske grupe Jemaah Islamiyah, pa je pokrenuta još jedna ofenziva. Svaki put kad vlada udari na militante, oni se okrenu monstruoznim činovima kao što je ovaj.

Pročitajte više