ISLAMSKI DŽIHAD BI PRIHVATIO PRIVREMENU DRŽAVU NA TERITORIJIMA IZ 1967.

Islamski džihad mogao bi prihvatiti osnivanje privremene palestinske države na teritorijima koje je Izrael okupirao u ratu 1967., rekao je u utorak visoki dužnosnik te militantne palestinske skupine. L

To je prvi puta je ta mala skupina, koju smatraju radikalnijom od Hamasa, tako jasno izražava spremnost na prihvaćanje takvog kompromisnog rješenja.

Islamski džihad odriče Izraelu pravo na postojanje i zauzima se za osnivanje neovisne države na cijelom području povijesne Palestine iz doba britanskog mandata, tj. na teritoriju koji obuhvaća današnji Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze.

"Smatramo da je Palestina naša domovina i da su je Izraelci silom okupirali", rekao je Džihadov visoki dužnosnik Nafez Azzam.

Ali "mi možemo prihvatiti privremenu palestinsku državu koja bi privremeno pokrivala cijeli pojas Gaze, Zapadnu obalu i Jeruzalem", rekao je.

On je istaknuo da bi takva palestinska država morala obuhvaćati sve teritorije okupirane 1967. i imati "potpunu suverenost", a u njoj ne bi smio ostati niti jedan židovski doseljenik.

(Hina) tm rb

Pročitajte više