Ovo je prva zemlja u kojoj će poslodavci morati dokazati da su žene i muškarci ravnopravni

Foto: 123rf

NA MEĐUNARODNI dan žena Island je postao prva država na svijetu koja će prisiliti tvrtke da dokažu jednakost u plaćama radnika, prenosi Independent.

Poslodavci će morati dokazati da sve radnike plaćaju jednako bez obzira na spol, narodnost, seksualnost i državljanstvo.

Islandska vlada je najavila novi zakon koji zahtijeva da svaka tvrtka sa 25 ili više zaposlenih dobije certifikat za jednakost u plaćama.

"Država mora poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurala jednakost na radnom mjestu"

Iako u Švicarskoj i Minnesoti već postoje slični planovi, Island je prva država u kojoj je novi plan zakonska obaveza.

Ministar za jednakost i društvene probleme Thorsteinn Viglundsson je rekao da je "pravo vrijeme da se učini nešto radikalno u vezi s ovim problemom".

"Pravo na jednakost je ljudsko pravo. Moramo se pobrinuti da žene i muškarci imaju jednake uvjete na radnim mjestima. Naša je odgovornost poduzeti sve moguće mjere da bismo to postigli", izjavio je.

Island je vodeći u svijetu u jednakosti spolova

U listopadu su tisuće žena diljem Islanda napustile radna mjesta u 14:38 kako bi prosvjedovale zbog toga što su plaćene manje od muškaraca. Navodno bi nakon tog vremena ostajale na poslu bez plaće.

Svjetski ekonomski forum već 8 godina za redom proglašava Island najboljom državom u jednakosti spolova. Unatoč tome, žene još uvijek zarađuju 14 do 18 posto manje od muškaraca.

Plan vlade je u potpunosti iskorijeniti nejednakost u plaćama do 2022. godine.



 

Pročitajte više