Ispitan uhićeni šef GSKG. Građevinari su mu uredili stan kao mito za poslove?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

TIJEKOM jutra su na zagrebačkom području uhićene četiri osobe. Uhićenja su potvrdili USKOK i policija.

Šef Odjela za hitne popravke tvrtke u gradskom vlasništvu Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo Neven Blažević osumnjičen je za primanje mita, a ostale tri osobe, koje su građevinski poduzetnici, za davanje mita. 

Kako su nam rekli izvori, radi se o tri tvrtke (Kum-Grading, Skela Gradnja te Exact), a među uhićenima su iz Skela Gradnje Davor Režek, iz Exacta Slaviša Veljković te vlasnik tvrtke Kum-Grading d.o.o., Mario Jurinić

Prema neslužbenim informacijama, moglo bi biti još osoba privedeno.

>> Doznajemo tko su uhićeni poduzetnici. Iz tvrtke jednog tvrde: Radimo s GSKG 30 godina

Dogovarao poslove građevinskim firmama, one njemu davale postotak?

Kako doznajemo, šef gradske tvrtke dogovorio je s navedenima da njihove firme dobiju poslove građevinskih radova i hitnih intervencija u zgradama kojima upravlja GSKG, a oni njemu daju određeni postotak. Radi se o hitnim intervencijama na području grada u posljednjih godinu i pol, što znači da su uzimali proviziju i za radove koje su navedene tvrtke odrađivale na obnovi zgrada.

Kako doznajemo, dio dogovorenih radova posljedično ima veze s obnovom nakon potresa jer je nakon potresa određeni broj građana tražio žurne intervencije. 

Prema informacijama do kojih je došao Index, istražitelji su ih prisluškivali, a cijela akcija trajala je oko godinu i pol i rezultirala je današnjim uhićenjima.

U tijeku pretres stana šefa tvrtke

Ranije danas pretresen je i stan na zagrebačkom Srebrnjaku za koji se smatra da ga koristi upravo uhićeni šef Hitnih intervencija. USKOK sumnja da su mu građevinari, kao mito za namještanje poslova, uredili taj stan.

Prvoosumnjičeni je ispitan. Potom se čeka odluka o tome hoće li USKOK za osumnjičene tražiti istražni zatvor.  

Policija: Nakon istraživanja idu u pritvor

"U završnoj smo fazi kriminalističkog istraživanja, tijekom kojeg su uhićene četiri osobe, koje će biti predane pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnesena USKOK-u.

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje nad četiri osobe zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Tijekom jutra na području Zagreba policija je uhitila sve četiri tražene osobe, od čega jednog rukovoditelja iz trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava biti podnesena USKOK-u", izvijestila je policija.

USKOK: Sumnja se da su osobe počinile kaznena djela protiv gospodarstva

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

Navedene radnje provode se u odnosu na četiri osobe, za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv gospodarstva.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", izvijestio je USKOK.
 

Pročitajte više