Evo kako se napreduje na HTV-u i stvara čvrsta sprega s novom vlasti


DAMIR NOVINIĆ danas je odlukom Uprave HRT-a izabran za ravnatelja HTV-a, a mandat mu traje četiri godine.

Zanimljiv podatak, s obzirom da se Novinić u nedjelju prikazao i u izbornom stožeru Kukuriku koalicije, baš eto koji dan uoči glasanja za ravnatelja HTV-a. Tom bivšem direktoru proizvodnje na HRT-u, posjet predstavnicima Kukuriku koalicije u izbornoj noći, izgleda, i te kako se isplatio.

S obzirom na činjenicu da je odlaskom u pobjednički stožer Novinić teško prekršio Etički kodeks HRT-a, očekivalo bi se da ga se sankcionira. No, upravo suprotno, umjesto primjedbe Etičkom povjerenstvu, Novinić je - promaknut.

Specijalnost je to HRT-a, kuće koja progoni svoje istraživačke novinare koji im svojim predanim radom dižu gledanost, a nagrađuje politički podobne kadrove koji su političkim pristranim radom ili nesposobnošću postigli to da gledatelji HTV-u vjeruju sve manje.

Pogledajmo samo koja je sve pravila kuće prekršio Novinić kada je otišao u posjet pobjednicima parlamentarnih izbora 2011. godine.

Teško prekršio Etički kodeks HRT-a

Naime, Etičkim kodeksom HRT-a, Člankom 24., propisano je kako novinar ili drugi radnik u lancu realizacije ne smije riječima, slikom, tonom, zvukom, gestama, znakovima i obilježjima iskazivati svoju sklonost ili pripadnost određenoj političkoj, gospodarskoj, interesnoj ili drugoj društvenoj skupini ili organizaciji. On mora izbjegavati emocije koje bi mogle navesti na zaključak o pristranosti.

Prekršio je i Članak 35. "HRT je, u ostvarivanju svoje programske zadaće, autonoman i nezavisan od utjecaja vlasti, tijela i institucija te od utjecaja svih drugih pravnih i fizičkih osoba. Ni jedan radnik HRT-a ne smije primiti ni izvršiti naputak, nalog ili naredbu tijela državne vlasti i drugih državnih tijela, odnosno pojedinaca iz takvih tijela koja nije utemeljena na zakonima i propisima te koja nije u skladu s postupkom propisanim zakonom. Programsko vodstvo te svi urednici i novinari HRT-a moraju imati jasnu profesionalnu distancu prema svim nositeljima i instrumentima vlasti kako ne bi ugrozili integritet javne ustanove za koju rade".

A sporan je i Članak 36.: "Novinari (novinari, autori, urednici) moraju biti neovisni o političkim, gospodarskim i drugim utjecajima. Tijela HRT-a, poglavito Ravnateljstvo HRT-a, glavni ravnatelj i ravnatelji podružnica, direktori programa HR-a i HTV-a, glavni urednici informativnih programa HR-a i HTV-a, stručne službe HRT-a i mjerodavna povjerenstva, dužni su štititi neovisnost i slobodu HRT-a i njegova programa i njegovih novinara koji rade u skladu s ovim Kodeksom i zakonima od bilo kakvih pritisaka i neosnovanih napada te u takvim slučajevima pružiti svaku moguću pomoć i zaštitu u profesionalnom obavljanju posla".

Zbog priloga o istini o ratu u Vukovaru maltretiraju novinara

S druge strane, nedavni slučaj maltretiranja novinara Hrvoja Zovka koji je na obljetnicu pada Vukovara objavio već dobro poznatu snimku razgovora Franje Tuđmana i Mile Dedakovića Jastreba u kojoj Tuđman odbija evakuaciju civila iz Vukovara, na HRT-u poprima sve veći opseg skandala.

Osim što je novinaru prijećeno sankcijama, a neizravno i otkazom, te nakon pritisaka izvana na kuću kojima se vodstvo ne odupire, već im podilazi, u sve se uključilo i Programsko vijeće HRT-a. To tijelo je van svih svojih ovlasti zatražilo pismena očitovanja onih koji su sudjelovali u izradi i objavi tog priloga.

HND je prozvao Programsko vijeće, u kojem sjede oni koji predstavljaju razne interesne skupine, zbog uplitanja u uređivačku politiku kuće i napada na novinara.

Pročitajte više