Isplivali dokumenti: Kako su povezani Pavić, Todorić, Kutle i Podravka?

INDEX je u posjedu revizorskog izvješća tvrtke Com.Com d.o.o. iz lipnja 2009. godine gdje se navodi da je jedini osnivač i član Uprave Ninoslav Pavić. Ova dokumentacija otvorila je novo svjetlo ne samo prema dokapitalizaciji Slobodne Dalmacije i poslovima između EPH i Agrokora Ivice Todorića nego, čini se, i prema aferi Spice. Dio odgovora mogao bi dati i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je pozvan kao svjedok u sudskom procesu kojeg je pokrenuo Hrvoje Šimić, vlasnik tvrtke Novabela.

Pavić kupio Kutlinu Daltu za 33,6 milijuna kuna

Tvrtka Com.Com inače je 50-postotni vlasnik EPH, a iz izvješća je razvidno da je ta tvrtka kupila za 33,62 milijuna kuna tvrtku Dalta koja je bila u sastavu Globus grupe iza koje navodno stoji Miroslav Kutle.

Kupovina Dalte, koja je imala svega 120 tisuća kuna temeljnog kapitala, realizirala se nakon što je Ivica Todorić od Pavića kupio tek osnovanu tvrtku mStart telekomunikacije koja je bila dijelom  tvrtke Com.Com i to za vrtoglavih 43,65 milijuna kuna. Prodaja mStarta predstavljala je za tu godinu 96,2 posto svih prihoda tvrtke Com.Com, a bez Todorićeve kupovine ne bi bila moguća ni kupovina Dalte.

Todorić platio 43 milijuna kuna za projekt koji nikada nije zaživio

Prema dostupnim podacima, kao i ranijim izjavama Nine Pavića, ali i koncerna Agrokor, tvrtka mStart bio je zajednički projekt Agrokora i EPH. Radilo se o projektu "prepaid" usluge koja bi se nudila putem EPH-ovih izdanja kao i Konzumovih trgovina, a u kojoj bi trebao sudjelovati i Hrvatski telekom. Iako je Todorić platio više od 43 milijuna kuna, taj projekt nikada nije ugledao svjetlo dana.

Iz EPH su nam odgovorili kako se o tvrtki mStart već pisalo te nas uputili na vlastite stranice kao i na stranice "ozbiljnih novina". Naime, riječ je o napisima iz studenog prošle godine, kada su iz Agrokora najavili dodatno ulaganje od 100 milijuna kuna u tu tvrtku koja je, kako vidimo, kupljena za 43 milijuna kuna. 

"O budućim poslovnim planovima i ugovorima tri značajne privatne međunarodne tvrtke koje djeluju na dinamičnom tržištu telekomunikacija ne možemo vam davati informacije", rekao nam je Sven Semenčić, direktor korporativnih komunikacija Europapress Holdinga. U Agrokoru su bili iznenađeni našim upitom te kažu da je njihova tvrtka 100-postotni vlasnik kompanije mStart koja daje informatičku podršku članicama koncerna.

Todorić unaprijed platio 4 milijuna eura

No, ova poveznica između Pavića i Todorića je krajnje zanimljiva. Kako kaže Hrvoje Šimić, vlasnik tvrtke Novabela, koji sa Slobodnom Dalmacijom i EPH vodi nekoliko sudskih sporova oko privatizacije splitskog dnevnika, tvrtka mStart imala je prihod od svega 1000 kuna i imovinu od oko 20 tisuća kuna. Kako tvrdi Šimić, navodno postoji i ugovor o brendiranju između EPH i Agrokora kojim ovaj unaprijed plaća usluge od oko 4 milijuna eura. Zar Agrokor, pita se Šimić, plaća ikome ili nekome usluge od 4 milijuna eura i to unaprijed?
 
"Nakon te transakcije Tisak d.d. je kupio SD trgovinu d.o.o. Split od Slobodne Dalmacije, navodno za 10 milijuna eura. Kada je 1997. godine formirana tvrtka SD trgovina, jedna polovica je u kliringu između SD i Tiska vrijedila oko 35 milijuna tadašnjih njemačkih maraka", rekao je Šimić za Index o transakcijama na liniji Todorić-Pavić.

Nestala potraživanja

Šimić također kaže kako je posebno znakovit trenutak kada je Pavić kupio Kutlinu tvrtku, jer od tada nestaju potraživanja Globus grupe prema Slobodnoj Dalmaciji.

"U zadnjim izvješćima Slobodne Dalmacije u kojima se kao utužena potraživanja spominje Globus grupa datiraju iz 2007. godina. U 2008. godini kao i u  2009. godini nema više naznake o sumnjivim potraživanjima od strane Globus grupe", tvrdi Šimić za Index.

Odabrano društvo u aferi Spice

No, vratimo se na Daltu koja je, kao što smo rekli, od 2008. godine postala vlasništvo Nine Pavića, a koja ima svoju poveznicu s jednom od najvećih afera u novijoj hrvatskoj povijesti - aferom Spice, odnosno malverzacijama u Podravci. Naime, na službenim stranicama Zagrebačke burze i danas je vidljiva "Obavijest o stjecanju dionica javnog trgovačkog društva Mirna d.d. iz Rovinja", od strane FIMA Grupe d.d., a obavijest potpisuje jedan od optuženika u aferi Spice Milan Horvat.

Prema tom dokumentu iz kolovoza 2008. godine, Dalta je za vrijednost od 1,5 milijuna kuna prenijela Fima grupi Milana Horvata paket od 23,55 posto dionica tvrtke Mirna Rovinj. Tvrtka iz Rovinja posebno je bitna karika afere Spice jer su se dionice te tvrtke koristile kao jamstvo za 80 milijuna kuna kredita koje je Podravka izdala Fima grupi.

"EPH nema veze s Podravkom"

Kada smo u EPH upitali o tome postoje li povezanosti s aferom Spice, najodlučnije su odbili takve insinuacije.

"Com.Com, kao niti jedna tvrtka u vlasništvu Com.Coma nema, niti je ikada imala bilo kakve veze s Mirnom Rovinj, kao ni s upravom ili poslovima spomenute tvrtke. Sukladno tome nemamo ni informacije koje se  vremenski i sadržajno odnose  na odluke drugih vlasnika i drugih uprava iz drugih vremena", rekao je Semenčić za Index.

Polančec pozvan kao svjedok

No, Šimić u jednom od svojih sporova protiv Slobodne Dalmacije, kako bi dokazao makinacije u dokapitalizaciji te tvrtke, spreman je na ročište pozvati i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kako bi u svojem svjedočenju pokušao razjasniti postoji li eventualna veza Pavića s Podravkom. Šimić je uvjeren da Polančec zna mnoge tajne o tome kako se zapravo EPH domogao dnevnog lista iz Splita.

"S obzirom da imamo saznanja zbog čega se tereti Polančeca u aferi 'Spice', teško je reći da mu je bilo nepoznato da je financiranje kupnje dionica Podravke osigurano dionicama Mirne d.d. iz Rovinja", rekao je Šimić za Index dodajući kako bi Polančec morao imati i saznanja o spornoj sjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju na kojoj je odlučeno da se smanji temeljni kapital SD-a, te niz drugih detalja oko preuzimanja Slobodne Dalmacije. Polančec je, podsjećamo, tada vodio glavnu riječ u Hrvatskom fondu za privatizaciju. 

Nobilo: Ne zastupam Šimića 

Šimić kaže da je angažirao odvjetnika Nobila te nam je dostavio i  dokument  u kojem se traži svjedočenje bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca u slučaju Slobodne Dalmacije.

"Netočna je tvrdnja Hrvoja Šimića da me je angažirao kako bi rasvijetlio slučaj Slobodne Dalmacije. Šimića uopće ne poznajem, nikada se nismo susreli pa mi nije ni mogao potpisati bilo kakvu punomoć", rekao je odvjetnik Nobilo za Index.


 
 

Pročitajte više