Ispod Alcatraza otkriveni tuneli i ostaci vojnih utvrda

Foto: EPA

ISPOD zloglasnog zatvora Alcatraza, na istoimenom otoku u zaljevu San Francisca, otkriveni su tuneli i ostaci vojnih utvrda iz doba američkog građanskog rata, navodi se u novoj arheološkoj studiji, a prenosi BBC.

Arheolozi su potvrdili dugogodišnje pretpostavke povjesničara da je čuveni kalifornijski zatvor izgrađen na američkim vojnim utvrdama iz 1800-ih. 

Studija objavljena prošli tjedan u stručnom časopisu Near Surface Geophysics opisuje otkriveni kompleks. Arheolozi su u istraživanju koristili radare i lasersko skeniranje tla. Otkrivene su građevine, skladišta streljiva i tuneli. 

"Ostaci su dobro očuvani"

"Ti ostaci su tako dobro očuvani i tako su blizu površine", rekao je autor studije Timothy de Smet, arheolog sa Sveučilišta Binghamton, za PBS.

"Oni nisu uklonjeni - oni su ispod vaših nogu", kazao je.

Ohrabreni novim dokazima, istraživači planiraju provesti još testova. 

Otok je bio pod američkom vladom nakon što ga je SAD 1840-ih iskoristio za preuzimanje kontrole nad Kalifornijom od Meksika. Za vrijeme građanskog rata utvrda Alcatraz je služila kao vojni zatvor. 

Od 1930. do 1963. godine Alcatraz je bio savezni zatvor. U njemu su bili neki od najgorih zločinaca u američkoj povijesti, među kojima Al Capone, Doc Barker i George 'Strojnica' Kelly. Pobjeći je pokušalo 36 zatvorenika, od kojih je 23 uhvaćeno, šestero ubijeno, dvoje se utopilo, a petero ih se smatra nestalima.

Pročitajte više