Ispovijesti odvojenih migrantskih obitelji: "Tata, ti ideš u zatvor, a ja ne znam kamo idem"

Screenshot: CNN

PETERO migranata ispričalo je svoju priču o odvajanju od djece na granici sa SAD-om za CNN.

Imigrantica Miriam, koja je s djetetom došla u SAD, ispričala je novinarima priču o odvajanju od svojeg djeteta. Na granici SAD-a i Meksika su uhvaćeni, a ona, kako kaže, nije uspjela reći ni riječ sinu prije nego što su ih razdvojili.

Ispričala je kako se sve dogodilo u zoru, kada je dijete spavalo. Noć prije u El Pasu su ih pritvorili. Prisjetila se kako joj je jedan od službenika u jednom trenutku rekao da obuče dijete, a sljedećeg trenutka je shvatila da će ih razdvojiti. Četverogodišnjak je spavao kada su ga stavili u kamion i odveli od majke.

"Moje dijete misli da sam ga napustila"

Jučer je Miriam uspjela telefonski razgovarati sa sinom iz New Yorka. Iako nije jasno koliko dugo su razdvojeni, Miriam kaže kako je prošlo dovoljno dugo da se njeno dijete ljuti na nju.

"Ljut je na mene", ispričala je u suzama. "Misli da sam ga napustila", rekla je.

Nakon što ju je vlada SAD-a uhitila i odvojila od djeteta, optužbe protiv nje je povukla i pustila je iz pritvora. Skupina odvjetnika iz El Pasa poručila je kako je razgovarala s 32 osobe, uključujući Miriam, protiv kojih su optužbe povučene. Pušteni su iz pritvora, a oko zgloba noge moraju nositi monitor koji prati njihovo kretanje dok čekaju odluku u imigracijskom procesu.

Kako su iz odvjetničke grupe poručili, prosječna dob imigranata bila je 34 godine, dok je prosječna dob djeteta 10 godina. U pritvoru su roditelji proveli oko 25 dana, a od razdvajanja od djece s njima je osobno razgovaralo samo troje roditelja. Njih 29 nije razgovaralo sa svojom djecom.

Petero njih, uključujući Miriam, podijelilo je svoju priču jučer na konferenciji za medije koju je organizirala jedna dobrotvorna organizacija.

Odrasli su se predstavili samo osobnim imenom, a za sada neće biti kazneno gonjeni. Ipak, poručili su kako je cijela ta situacija ostavila emocionalne i psihološke ožiljke na njima i njihovoj djeci.

"Mi nismo kriminalci"

Dvojica muškaraca rekli su kako se osjećaju oštećeno i povrijeđeno.

"Povrijedilo me to što mi se dogodilo, toliko da mi je teško išta reći", rekao je i dodao kako se zadnji put sa svojim 17-godišnjim sinom čuo prije mjesec dana.

Iris je pak ispričala kako je do granice sa svojim sinom iz Hondurasa putovala 15 dana. Kada je stigla u SAD, prvo su joj rekli da će biti uhićena i optužena.

"U SAD-u vas smatraju kriminalcem", to je prvo što su mi rekli.

Tog dana je bio šesti rođendan njezinom sinu koji je bio s njom kada su joj rekli da ide u pritvor. Kaže kako je dijete odmah počelo plakati jer je vidjelo što se sprema.

Kada je zatražila da je deportiraju sa sinom, rečeno joj je da to nije moguće. Rekli su joj i da sve može ići na lakši ili na teži način, javlja CNN.

"Mi nismo kriminalci. Samo smo ljudi koji žele priliku za bolji život. Da smo kriminalci, ne bismo djecu vodili sa sobom", rekla je i dodala kako je njezin sin negdje u Arizoni te kako nije razgovarala s njim.

"Moja poruka predsjedniku je: 'Nadam se da će vam Bog oprostiti na ovome što ste napravili roditeljima. Ovo je jako okrutno'", poručila je.

"Tata, ti ideš u zatvor, a ja ne znam kamo idem"

Mario je ispričao kako je njegova kći jučer napunila deset godina. Nadao se da će provesti rođendan s njom, ali nije ju uspio dobiti na broj telefona koji su mu dale vlasti. Stoga je jučer novinare zamolio za pomoć.

"Dali su nam broj da stupimo u kontakt s njom. Zovemo, ali nitko se ne javlja. Želim ovim putem zamoliti nadležne da nas kontaktiraju da znamo jesu li naša djeca tamo", rekao je Mario.

I on je u SAD došao iz Hondurasa i iznenadio se kada su mu na granici rekli da će biti uhićen. Njegova kći plakala je i molila da ostane s njim. Policajce je tada pitao zašto će ga uhititi kada on samo želi omogućiti bolju budućnost svojoj kćeri.

Na konferenciji je svoju priču ispričao i Christian, koji je također došao iz Hondurasa. Njegova petogodišnja kći odvojena je od njega.

Dok su je odvajali od oca, malena ga je pokušala utješiti tako što mu je rekla da se neće ljutiti na njega. Ali rekla je nešto i zbog čega je zaplakao pred kamerama.

"Tata, ti ideš u zatvor, a ja ne znam kamo idem", rekla je.

Ona je sada u Chicagu, a Christian se s njom čuo telefonski. Tada mu je rekla da će sve biti dobro dok su skupa.

Pročitajte više