Ispovijesti zlostavljanih djevojaka: Jednu seksualno zlostavljao djed, drugu maltretirali roditelji

POTAKNUTE nedavnim zlostavljanjem jednosmjesečne bebe dvije tinejdžerke za Večernji list opisale su kroz kakva su sva zlostavljanja prošla i kako je sve to završilo.

Danas 19-godišnja Tamara kazala je za Večernji list kako je sve započelo kada je otac otkrio da u školi ima nekoliko jedinica i neopravdanih sati.

Tada 15-godišnju djevoku otac je išamarao, a zatim joj je i majka počela čupati kosu. Zlostavljanje se ponavljalo tijekom naredne tri godine, tijekom kojih su se oboje roditelja iživljavali nad svojom kćerkom, te ju progasili kurvom i narkomankom.

Tako su ju nazivali i svi u široj obitelji, a nitko se nije pitao što se to s Tamarom događa iako joj je otac bio alkoholičar.

"Bili su uvjereni da se kurvam i drogiram, ponavljali su mi to jedan za drugim. Boljelo me to više od ćuške koju mi je otac odvalio nekoliko dana prije. U glavi su mi odzvanjale njihove poruge. Kada su prošli božićni blagdani, ispraćeni s nekoliko pljuski, mama me odvela kod našeg obiteljskog liječnika. Tražila je uputnice za desetke specijalista i test na drogu. Vukla me okolo s modricom na licu i neizdrživim bolovima u oku. Iako sam svima govorila da me zlostavljaju, nitko nije reagirao. Nisu mi vjerovali, a mama je čak priznala da je modrica na oku posljednica tatine pljuske." - ispričala je Tamara dodajući kako je u tom periodu njen najsretniji dan bio kad se upoznala s psihologinjom Gordanom Buljan Flander koja joj je napokon povjerovala, a na kraju i spasila od zlostavljanja.


Tamara i danas živi s roditeljima, no njeni roditelji će ipak završiti pred sudom. Tamara je kazala i kako vjeorjatno ne bi podignula optužnicu protiv roditelja da je znala da će to tako dugo trajati, jer ni nakon tri godine njen slučaj nije došao na sud.

Druga djevojka koja je za Večernji odlučila ispričati svoju priču proživjela je teže zlostavljanje. Nju je kao trogodišnjakijnju počeo seksualno zlostavljati djed.

"Činio mi je strašne stvari i govorio mi da ih čini samo zato što me voli, da u tome nema ništa loše. U obitelji nitko nije ništa posumnjao. Nudio se da me čuva i mama je bila sretna. Bila je uvjerena da me voli. A on me je cijelo vrijeme seksualno zlostavljao i ponavljao: "Ovo će biti naša mala tajna, dida tebe voli"- priča danas 18-godišnja Iva.

Zlostavljanje je trpjela do svoje 12 godine kada ju je susjeda primjedbom kako ju djed jako voli potaknula da sve prizna.

No, nakon priznanja uslijedio je raskol u obitelji, a srećom majka joj je povjerovala.

"Nisu željeli skandal. Što će susjedi reći, to im je bilo važnije od mene. Tražili su da povučem iskaz i odustanem od tužbe. Djed, tvrdili su, nije zaslužio da završi u zatvoru. Ja sam uvjerena da jest. I na mnogo više od dosuđene dvije godine. - ljuta je Iva što je djed zlostavljač dobio samo dvije godina zatvora za devetgodišnje zlostavljanje.

Suđenje je trajalo pet godina, a slučaj je skoro otišao u zastaru, jer je djed lažnim liječničkim svjedodžbama mjesecima izbjegavao ročišta. Što je još gore, Ivinoj majci su i prijetili kako će ona umjesto djeda završiti u zatvoru.

Prema statistikama Ministarstva unutarnjih poslova prošle su godine prijavljena 4624 kaznena djela na štetu djece, a u odnosu na 2003. godinu, broj zlostavljanja porastao je za 25,7 posto. Nažalost, stvarni je broj puno veći.

Kako piše Večernji list na broj Hrabrog telefona 0800 0800, 1997. godine javljalo se pet mališana tjedno. Od tada broj poziva povećava se, a u 2004. godini Hrabri telefon svakoga tjedna nazove osamdesetak zlostavljane djece.

Pročitajte više