Kineska #MeToo aktivistica dobila pet godina zatvora

Screenshot: YouTube

Istaknuta kineska aktivistica pokreta #MeToo osuđena je na pet godina zatvora zbog "subverzije protiv države".

Sophia Huang Xueqin osuđena je danas, gotovo 10 mjeseci nakon što joj je započelo suđenje.

Radnički aktivist Wang Jianbing (40), kojemu je suđeno zajedno s Huang, osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora.

Huang (36) bila je jedan od najistaknutijih glasova kineskog #MeToo pokreta, izvještavajući o prekretnicama u pričama o žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Također je govorila o mizoginiji i seksizmu s kojima se suočavala u kineskim redakcijama.

Kineske vlasti nisu jasno objasnile kako su njih dvoje optuženi za subverziju. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

Ali njihovi pristaše kažu da su pritvoreni jer su organizirali redovite sastanke i forume za mlade ljude kako bi raspravljali o društvenim pitanjima.

Uhitili je na putu da preuzme stipendiju britanske vlade

Huang je bila na putu da preuzme stipendiju za magistarski studij, koju je sponzorirala britanska vlada na Sveučilištu Sussex, kada je uhićena na aerodromu u gradu Guangzhouu 2021. godine. Wang je bio s njom.

Pristaše kažu da su oboje izdržali mjesece samice tijekom prethodnog pritvora, koji je trajao gotovo tisuću dana. Njihovo suđenje započelo je tek u rujnu 2023.

Istraga BBC Eyea iz 2022. otkrila je da su oboje bili u samici, pritvoreni na tajnim lokacijama poznatim kao "crni zatvori".

"Kako represija traje i nepravda raste, sve više aktivista će se boriti"

Kineske vlasti pokrenule su 2021. godine usred covid zatvaranja i rastućeg javnog bijesa obračun s nekoliko aktivista koji su djelovali u različitim područjima.

"Njihovi napori i posvećenost radu, pravima žena i širem civilnom društvu neće biti poništeni ovim nepravednim suđenjem, niti će društvo zaboraviti njihove doprinose", rekla je grupa Free Huang Xueqin i Wang Jianbing.

"Naprotiv, kako represija traje i nepravda raste, sve više aktivista poput njih nastavit će se boriti."

Amnesty International: Osude su zlonamjerne i neutemeljene

Amnesty International je osude nazvao "zlonamjernim i potpuno neutemeljenim".

"One pokazuju koliko je kineska vlada uplašena od novog vala aktivista koji se usuđuju govoriti kako bi zaštitili prava drugih", rekla je Sarah Brooks, direktorica Amnesty Internationala za Kinu.

"#MeToo aktivizam osnažio je preživjele seksualnog nasilja širom svijeta, ali u ovom slučaju, kineske vlasti su nastojale učiniti upravo suprotno, suzbijajući ga."

Nije jasno hoće li im se vrijeme već provedeno u pritvoru računati za smanjenje kazne. Javnost je podijeljena, neki su suđenje osudili, dok su ga drugi pozdravili. 

Mnogi zagovornici rodnih prava i društvenih uzroka u Kini odlučuju ostati anonimni na internetu. Državni mediji i nacionalisti na internetu često su ih optuživali da su "agenti neprijateljskih zapadnih sila".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.