Istarski vatrogasci dobili parnicu s PU-om

Istarski vatrogasci dobili su parnicu za pet od ukupno 51 uložene tužbe za zaštitu prava vatrogasaca u akciji "Tramontana" iz 1998. kad su pomagali u gašenju požara na Korčuli, izvijestio je danas novinare Darko Vidmar u ime Sindikata Istre i Kvarnera zadužen za vatrogasce.

Po njegovim riječima tijekom te akcije istarskim vatrogascima nisu bile isplaćene dnevnice, prekovremeni sati i rad praznicima, a odlukama Općinskog, odnosno Županijskog suda istarska Policijska uprava, u ovlasti koje je tada bilo vatrogastvo, sudionicima akcije, inače članovima Sindikata Istre i Kvarnera, mora platiti naknadu od 500 tisuća kuna.

"U nekoliko smo navrata uz pomoć predstavnika Vatrogasne zajednice Istarske županije pokušali razgovarati i naći rješenje za to pitanje s PU-om, no nikad nismo naišli na razumijevanje", kazao je Vidmar, dodavši kako je tužba za 51 vatrogasca podnesna još 30. kolovoza 2001.

Vidmar je stoga izrazio zadovoljstvo što se nakon četiri godine napokon pozitivno riješilo to pitanje, dodavši kako i to pokazuje da bi se "radno pravo u Hrvatskoj trebalo drukčije urediti". Izrazio je uvjerenje da će se do kraja godine pozitivno riješiti i ostale 46 tužbe.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više