Video - Dekan Boras nasilno studentici oduzeo fotoaparat, na Filozofski došla i policija

NAKON sastanka dekana Borasa i studenata u blokadi, na službenim stranicama fakulteta izašla je objava da studenti druge i treće godine mogu upisati višu godinu, ali samo - uz predočenje dokaza o uplati!

"Studenti koji iz osobnih razloga nisu u mogućnosti uplatiti participaciju, u cjelini mogu podnijeti  obrazloženu molbu za upis uz obročno plaćanje participacije", stoji u priopćenju Fakulteta.

O odgodi do izbora, koja je prekinula blokadu početkom mjeseca, više nema ni riječi. 

Boras je nakon sastanka s izaslanicima plenuma FFZG-a ustvrdio kako on nikada nije obećao da će studiranje biti besplatno, da nema novca kojim bi se svima omogućilo besplatno studiranje i da se oni tog novca ne mogu odreći. "Ne možemo se tog novca odreći, ali smo pristali čekati do 15. prosinca. Na Vijeću je bilo jasno rečeno da nećemo tražiti uplate do 15. prosinca umjesto uobičajenog roka 24. listopada, što je danas, i da ćemo sve studente bez posljedica upisati", tvrdi Boras.

Naime, na Filozofskom fakultetu, gdje su studenti pokrenuli blokadu, već od jutra je krenulo incidentno.

Dekan Boras studentici nasilno istrgnuo fotoaparat!

Dekan Damir Boras nasilnički je jednoj studentici istrgao fotoaparat, jer ga je snimala kad je oko 8 sati dolazio na fakultet. Aparat joj je praktički ukrao, jer je studentici od siline dekanovog zahvata u ruci ostala samo vezica, a aparat joj nije vraćen, dojavili su Indexu studenti u blokadi.

Studentica je otišla na Hitnu pomoć jer ima bolesnu kralježnicu i ne smije se naprezati. Pred fakultet je stigla i policija.

Boras je i nakon incidenta inzistirao da nitko ne snima razgovor, zaprijetivši da to nije dozvolio novinarima, pa neće ni studentima. Poslije je tvrdio da nikakvog naguravanja sa studenticom nije bilo i da se radi o pretjerivanju.

Oko 9,30 studenti su krenuli u pregovore s nasilnim dekanom. Studentica s kojom se sukobio najavila je tužbu.

Prodekan Borislav Mikulić zaustavio se samo na verbalnoj paljbi, dok je preskakao preko studentskih tijela, kako bi došao do svog ureda u dekanatu.

Uprava Filozofskog mučki je prevarila studente najavom da školarine neće naplaćivati do parlamentarnih izbora, da bi studentima koji nisu platili barem pola školarine potom odbila izdati potvrde o upisu u sljedeću godinu, bez kojih ne mogu produljiti zdravstveno osiguranje, rad preko student-servisa, pokaz za javni prijevoz... 

Time su studente prisilili da odmah izdvoje tri tisuće kuna kako bi mogli ostvariti svoja socijalna prava. "Paradoksalno, iako je uprava obećala da će se svi moći upisati, bez obzira na to mogu li platiti školarine, tako 'upisani' studenti ne mogu doći do potvrda (za zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski servis...) za koje je uvjet - biti upisan na fakultet!", istaknuli su studenti u priopćenju objavljenom nakon plenuma.

Blokiraju referadu, dekanat, upravu, najveću dvoranu i parkiralište Filozofskog!

Prevareni studenti proteklog su se tjedna javljali i redakciji Indexa, a jutros su krenuli u totalnu blokadu fakulteta: od studentske službe, uprave i dekanata, do najveće dvorane D7 i parkirališta fakulteta.

Dekan Boras je jutros na Hrvatskom radiju izjavio da fakultet mora naplaćivati školarine "jer ga na to tjera novi Zakon o fiskalnoj odgovornosti".

No, zašto je uprava najavila da odgađa naplatu školarina, a potom odbila izdati potvrde studentima koji tu školarinu nisu platili, dekan nije odgovorio.

"Ne odustajemo od zahtjeva za potpuno javno financiranim obrazovanjem i poručujemo upravi da nećemo dopustiti da manjak sredstava namiruje od studenata. Zahtijevamo da se novčana sredstva potrebna za održavanje nastave i hladni pogon fakulteta, umjesto putem školarina, namaknu iz državnog proračuna", poručili su studenti.

Pročitajte više