Istina je spora, ali dolazi na vidjelo: Nema više istrage protiv Nevenke Bečić, nego se provode izvidi

Screenshot: Youtube

NEVENKA BEČIĆ, sestra Željka Keruma i nositeljica liste političke stranke Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka u IX. izbornoj jedinici nije više pod istragom splitskog Županijskog suda zbog utaje 2,9 milijuna kuna poreza na Kerumovoj jahti, nego se protiv nje provode izvidi, potvrdilo nam je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Slučaj je dospio pod njihovu nadležnost nakon što je splitski Županijski sud gotovo pune četiri godine oklijevao sa otvaranjem istrage koja je zatražena još u svibnju 2010. godine.

Sudu trebalo četiri godine za rješenje o istrazi, koliko će trebati Državnom odvjetništvu?

Najprije istragu nisu htjeli pokrenuti pa je predmet po žalbi Državnog odvjetništva dospio na Vrhovni sud, koji spis vraća natrag u Split s nalogom da se ponovno donese odluka. Vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine rješenje o otvaranju istrage donijelo je u ožujku prošle godine s nalogom da se napravi financijsko-knjigovodstveno vještačenje. U međuvremenu je došlo do promjene zakona i nadležnosti pa je predmet prepušten Državnom odvjetništvu. Svoje rješenje o pokretanju istrage još nisu donijeli, već je, kako neslužbeno doznajemo, zatražena nekakva dodatna provjera od Porezne, moguće i policije.

Istina spora, a nikada se neće ni doznati?

Kerumov slogan za ove izbore glasi "Istina je spora, ali dolazi na vidjelo", a nama se čini da je utvrđivanje je li Bečić počinila kazneno djelo kao predsjednica Uprave Kerum d.o.o. još mukotrpnije i napornije. Možda bi krilatica "Istina je spora, a nikada se neće ni doznati" bila primjerenija. Otkada se saznalo da postoji ovaj slučaj prošlo je pet i pol godina, a danas više nemamo ni rješenje o istrazi, već se provode izvidi, što predstavlja korak unatrag u procesuiranju ovog slučaja. 
Navodno bi odluka uskoro trebala biti donesena.

Nema suđenja za nećakinju Željku i brata Fani Kerum

Ništa bolje ne ide ni sa slučajevima nećakinje Željke Kerum Topalušić i Saše Horvata, brata Kerumove supruge Fani. Ima već godinu i pol dana da su im potvrđene optužnice za pogodovanje vjerovnicima i opće opasnu radnju, no suđenje još nije započelo. Prošlog tjedna sa splitskog suda obećali su nam pogledati što se događa s tim predmetima i zašto nije zakazana rasprava, no do danas odgovora nema. Oboje se inače nalaze na Kerumovim listama za ove izbore.

Pročitajte više