Istočna obala SAD-a se priprema za jednu od najgorih snježnih oluja

Foto: EPA

AMERIČKE savezne države New York i Novu Englesku pogodili su snažan vjetar, hladnoća i snijeg koji je napadao do 60 centimetara. Stanovnici strahuju i od snježne oluje za koju se predviđa da će biti jedna od najgorih u posljednjih nekoliko godina.

Prognoze potencijalno snažne oluje, koja se pomaknula na istočnu obalu nakon formiranja u Atlantskom oceanu kod Carolinasa, potaknule su zračne prijevoznike da otkažu oko pet tisuća letova tijekom vikenda, a očekuje se i kašnjenje više od osam tisuća letova.

Guverneri država Maryland, Massachusetts, New Jersey i New York proglasili su izvanredno stanje, upozorili na vjerojatne nestanke struje i pozvali stanovnike da se u subotu klone cesta.

"Ovo će biti jako velika oluja, vjerojatno jedna od najvećih koje smo doživjeli u posljednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uvjeti gotovo onemogućiti putovanja te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra", poručio je guverner Massachusettsa Charlie Baker na konferenciji za novinare.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o poplavama za obalna područja, a Amtrak je otkazao putnički željeznički promet u većem dijelu regije. Upozorili su i na snježnu oluju u gradskom području Bostona, gdje živi gotovo 4.9 milijuna stanovnika, predviđajući "uvjete zaostajanja" i štetne vjetrove. 

Prognostičari su rekli i da bi u nekim područjima moglo pasti do dva metra snijega, a očekuju se udari vjetra od 113 km na sat, koji će početi rano u subotu, kao i obilan snijeg i u Massachusettsu te od Carolinasa do Mainea.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u dućane i čistili police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje.

"Sjeveroistočni vjetar koji će se ovog puhati kroz srednjoatlantske države donijet će ekstremne hladnoće i opasne uvjete mnogim zajednicama", izjavila je savjetnica za domovinsku sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall, ističući da će aktivno pratiti predviđene utjecaje oluje i blisko surađivati ​​sa Saveznom agencijom za upravljanje hitnim situacijama kako bi osigurali sve potrebno za saveznom pomoći.

Pročitajte više

 

Pročitajte više