Istra je petu godinu zaredom najbolja maslinarska regija na svijetu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ISTRA je peti put zaredom proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, javlja Kult Plave Kamenice

Istra je zauzela najvišu poziciju na listi najutjecajnijeg svjetskog maslinarskog medija Flos Olei, a ovaj uspjeh istarskih maslinovih ulja značajan je za međunarodnu afirmaciju hrvatske gastronomije. 

Flos Olei ocjenjuje uljare i ulja iz cijelog svijeta, a među 500 najboljih uljara na svijetu u 11. izdanju vodiča našlo se i 79 hrvatskih. 

Ulja i uljare ocjenjuje međunarodni panel u kojemu su neki od najvećih svjetskih eksperata za maslinova ulja, maksimalna ocjena je 100 bodova, a Flos Olei svake godine dodjeljuje i nekoliko glavnih nagrada. 

Tri istarska ulja u samom vrhu

Ove godine tri su istarska ulja, Ipša, Mate i Oleum Viride, dobila 98 bodova.

Uljarom godine proglašena je poznata apulijska uljara Olio Intini, najboljom novom uljarom Fratelli Renzo iz Kalabrije, a prošle godine  je to bila vodnjanska uljara Oleum Maris.

Ove je godine jednu od glavnih nagrada osvojila Olea BB Duilija Belića. Azienda del Cuore je nagrada za vrhunske uljare koji imaju jedinstven pristup ulju. Ili kako to definira Flos Olei, “za one koji sve što rade, rade s posebnom pažnjom i strašću.” 

Ova nagrada Oleu BB svrstava među 20 najboljih uljara na svijetu za 2020. godinu. Izvan Istre, u novi vodič su ove godine ušla ulja iz Primorsko-goranske županije i Dalmacije, piše Kult Plave Kamenice

Pročitajte više