Istra planira 1.3. otvoriti terase kafića i restorana

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

OD 1. ožujka u Istri planiraju otvoriti terase kafića, odnosno ugostiteljskih objekata, a do tada će županijski Stožer civilne zaštite još procijeniti epidemiološko stanje na istarskom poluotoku.

Potvrdio je to u utorak novinarima načelnik Stožera Dino Kozlevac, ustvrdivši da je ova odluka donesena na tragu povoljne epidemiološke situacije u Istri.

Kozlevac je naglasio izvrsnu suradnju s Obrtničkom komorom i Cehom ugostitelja Istarske županije od početka pandemije, tijekom koje su svi dionici iskazali razumijevanje za epidemiološko stanje i brigu o zdravlju ljudi u Istri.

"Planiramo otvaranje terasa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata od ponedjeljka, 1. ožujka s tim da ćemo još sljedeći tjedan procijeniti epidemiološko stanje na području Istre, koje je za sada povoljno", istaknuo je.

Video: Regional Express

Razgovori o opuštanju i drugih mjera u ožujku

Tek nakon toga, naglasio je, Stožer će u vezi s tim donijeti definitivnu odluku, a potom nastavljaju razgovore o opuštanju drugih mjera koje bi se trebale dogoditi tijekom ožujka.

"Međutim, ništa ne želim u ovom trenutku prejudicirati, koje mjere, kada će se one donijeti i na koji način", kazao je Kozlevac.

Novinarima je odgovorio da će sportaši koji treniraju u dvoranama morati još pričekati do 1. ožujka, jer se po tom pitanju sve pojedinosti dogovaraju s Nacionalnim stožerom civilne zaštite.

"Shodno našem konzervativnom pristupu postepenog opuštanja mjera ne želimo da dođe do nagle akumulacije opuštanja mjera. Zato smo sve odluke u Istri do danas donijeli sa zadrškom", istaknuo je.

U ponedjeljak i srednjoškolci u školama

Napominjući da je jučer u Istri počela nastava u višim razredima osnovnih škola, Kozlevac je najavio da u ponedjeljak u škole kreću i učenici srednjih škola, a nakon toga, dodao je, otvaraju se i terase te dvorane za sport "koliko će to biti moguće".

"To je determinirano s ukupnim opuštanjem mjera u sportu", poručio je i dodao kako će se ovih dana vidjeti učinak tih mjera.

Ponovivši kako vezano za širenje zaraze koronavirusom okruženje nije dobro te da Istra nije izolirani otok, Kozlevac je ponovio da će Stožer pratiti situaciju i pritom biti vrlo oprezan.

"Mi smo vrlo blizu zelenoj zoni, trenutno po našim brojkama imamo incidenciju od 29 zaraženih na 100 tisuća, no nemamo iluzija da ćemo jednostavno doći do tog broja jer virus i dalje cirkulira. Kada bi uspjeli zadržati ovo stanje, bilo bi jako dobro", zaključio je.

 

Kozlevac: Nakon otvaranja procijenit ćemo učinke

Kozlevac je gostovao i na N1 televiziji. Objasnio je kako je došlo do ove odluke.

“Istra ima najmanju incidenciju na 100.000 stanovnika. Više nismo u trendu nego smo u povoljnom stanju. Oprezni smo jer okruženje oko nas nije dobro i pomno pratimo situaciju”, rekao je Kozlevac za N1.

Ugostiteljstvo je izuzetno značajna djelatnost, kaže šef županijskog Stožera. “Na temelju stanja može se ići u otvaranje kafića, a idući tjedan ponovno ćemo razmotriti odluku. Ako se i sljedeći tjedan održi trenutno stanje, a nadam se da hoće, tražit ćemo da se ta mjera donese”, istaknuo je. Rekao je i da bi se otvaranjem terasa ugostiteljima omogućio kvalitetniji rad.

Osim kafića, tu su i restorani, kaže. Nakon otvaranja terasa ugostiteljskih objekata planiraju procijeniti učinke otvaranja, pojašnjava, a onda polovicom mjeseca promišljati o daljnjem popuštanju mjera, pod uvjetom da je epidemiološka situacija povoljna.

Nisu bili skeptični po pitanju otvaranju kladionica i casina, rekao je. “Donijeli smo odluku. Pazimo da ne akumuliramo rizike i tražili smo zadršku te mjere.”

“Bio bih sretan da su svi sa zadrškom donosili mjere, kao što smo mi, da idemo što spremniji prema ljetnoj turističkoj sezoni. Ne očekujemo da nećemo imati zaraženih, bit će ih, ali uz procijepljenost. Morat ćemo čuvati stabilnu situaciju i držati je pod kontrolom”, istaknuo je Kozlevac.

Ističe da su nestrpljivi, ali i puni nade i razumijevanja. “Svjesni smo da naše odluke imaju velike posljedice i za ljude i za gospodarstvo i vrlo oprezno idemo prema tome da se od ožujka počnemo otvarati. Zdravlje ljudi je od presudnog značaja. Idemo sigurno i polako, moramo početi popuštati mjere”, poručio je Dino Kozlevac.

Mnogi ugostitelji smatraju da im prodaja pića za van ništa ne znači

Podsjetimo, od jučer su u cijeloj zemlji na snazi ublažene mjere. Kafićima je tako dopušteno prodavati pića, ali bez zadržavanja. Iako se govorilo da bi u veljači mogle biti dozvoljene terase, to se nije dogodilo.

Ugostitelj i član Nezavisne udruge ugostitelja Dražen Biljan danas je u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog rekao da kava za van nije nikakvo popuštanje mjera.

Kaže da su samo s ovom mjerom kafići izjednačeni s drugima, a što nije bio slučaj kad im je bilo zabranjeno prodavanje kave za van.

"Ova mjera je donijela konačno izjednačavanje i na našu sekciju caffe barova. Mjesecima smo pričali da su kriteriji neujednačeni. Ovom mjerom, odnosno popuštanjem da i kafići mogu spremati kavu za van, konačno je ispravljena nepravda", kaže.

"Kava za van nije popuštanje mjera. Mi smo jedina djelatnost koja je zatvorena, dajte i nama da počnemo plesati. Popuštanje mjera će biti kad nam date da ugostimo naše građane. Od jeseni apeliramo na Stožer da pozove ugostitelje na razgovor", poručio je ugostitelj Dražen Biljan u emisiji "U mreži Prvog".

Poručio je kako su ugostiteljski objekti sigurna mjesta te da je većina ugostitelja poštivala mjere.

"Ja garantiram da smo sigurna mjesta i da ćemo sačuvati zdravlje građana", dodao je Biljan.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.