Istraga o eksploziji u Šibeniku usmjerena prema osobama koje su željele nauditi zaštitaru

JUTROS je nešto prije 8 sati u ulici Obala dr. Franje Tuđmana u Šibeniku došlo do eksplozije pod automobilom marke Alfa Romeo, šibenskih oznaka. Pritom su tri osobe ozlijeđene, a šibenska riva ubrzo se našla pod policijskom opsadom.

PU šibensko-kninska je izvijestila kako su dojavu o tome da je prilikom vožnje došlo do eksplozije na osobnom automobilu Alfa Romeo, zaprimili u 7.50 sati. Krhotine su ozlijedile tri osobe kojima je odmah pružena hitna medicinska pomoć.

Šibenčanin teško, a dvoje Austrijanaca lakše ozlijeđeno

Zamjenik nadglednika Gradske čistoće u Šibeniku, 62-godišnji Stanko Kosor, koji se nalazio ispred zgrade Županije, zadobio je teške tjelesne ozljede, koje nisu opasne po život, te je zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici u Šibeniku. 

Dvoje Austrijanaca, 48-godišnji nautičar Huan Felix i njegova 19-godišnja kći Monika iz Salzburga, koji su se u trenutku eksplozije nalazili na jedrilici usidrenoj uz šibensku rivu, zadobili su lakše tjelesne ozlijede.       

Niz slučajnosti

Automobil kojim je, kako doznajemo, upravljao jedan od zaštitara Šibenik Securityja - 34-godišnji Đani Erceg, zapalio se i eksplodirao pred zgradom u kojoj je sjedište Šibensko-kninske županije, a koju osigurava upravo ta zaštitarska tvrtka. Erceg u eksploziji nije ozlijeđen. On je nakon eksplozije nastavio voziti Alfu te ju je parkirao 50-ak metara dalje i u šoku napustio vozilo iz kojeg je curilo ulje i otpadali su dijelovi.

U eksploziji je oštećen i automobil tajnika Županije Dane Maretića te motocikl još jednog od djelatnika Županije - glasnogovornika Ureda župana Novice Ljubičića.

Zbog eksplozije je otkazana sjednica Županijskog vijeća, koja bi prema nekim neslužbenim informacijama iz Šibenika, i mogla biti povod svemu. Naime, sjednica je jučer prekinuta nakon što je na nju sa stotinjak svojih pristaša upao primoštenski načelnik Stipe Petrina. Petrinu su iz zgrade izbacili zaštitari Šibenik Securityja.

Bomba bila ostavljena na cesti?

Očevici eksplozije za Index su rekli da je iz automobila iscurilo gorivo koje se zapalilo, uslijed čega je automobil eksplodirao. Prema neslužbenim informacijama s terena, policija istražuje mogućnost da je eksplozivna naprava bila ostavljena na cesti!

Policijskim očevidom kojem su prisustvovali i istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku te zamjenik Županijskog državnog odvjetnika, utvrđeno je da je do eksplozije došlo ispod donjeg dijela vozila.

Istraga usmjerena prema osobama koje rade sa Đanijem Ercegom

"Prema nastalim oštećenjima na vozilu i zgradi Županije (probijanje stakala, oštećenja fasade i lima osobnog vozila te motocikla), sumnja se na postavljanje nepoznate eksplozivne naprave pod vozilo. Prilikom očevida je s mjesta događaja izuzeto više predmeta i tragova eksplozije za potrebna vještačenja", izvijestila je PU šibensko-kninska.

Policija je izvijestila i kako je tijekom dana obavila čak 115 obavijesnih razgovora s osobama koje bi mogle imati saznanja o eksploziji, a uzete su i snimke kamera koje se sada pregledavaju. Tijekom očevida ustanovljeno je da je Alfa oštećena eksplozijom pod automobilom koji se kretao. "Kriminalistička obrada je usmjerena prema osobama koje su imale cilj i motiv ugroziti život vozača, tj. njega s obzirom na poslove zaštitara koje obavlja i moguće sukobe u djelokrugu rada", stoji u izvješću Policijske uprave šibensko-kninske.

Kosor zatražila hitnu istragu eksplozije na rivi

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova i drugih tijela hitnu istragu kako bi se što prije utvrdile okolnosti jutrošnjeg događaja na šibenskoj rivi, gdje je eksplodirao osobni automobil, pri čemu su ozlijeđene tri osobe.

"Predsjednica Kosor traži hitno rješavanje toga slučaja, pronalazak i kažnjavanje počinitelja te utvrđivanje motiva kaznenog djela koje je uznemirilo građane. Hrvatska Vlada učinit će sve da se svi građani Republike Hrvatske i gosti osjećaju potpuno sigurno i zaštićeno", stoji u priopćenju Vlade.

Pročitajte više