Istraga o ubojstvu Joze Leutara će se nastaviti

ŽUPANIJSKI tužitelj Branko Šljivar je u priopćenju koje je u ponedjeljak objavljeno u Sarajevu konstatirao kako je "slučaj Leutar" za sada formalno-pravno okončan jer nema novih ulaznih podataka o mogućim počiniteljima, no obveza tužiteljstva ostaje raditi na konačnom rasvjetljavanju ovog atentata.

"Činjenica je da je Jozo Leutar lišen života i da netko ili neki za to moraju snositi odgovornost ako to već nisu osobe koje su prvobitno optužene", zaključio je tužitelj Šljivar.

Vrhovni sud Federacije BiH je ranije ovog mjeseca potvrdio oslobađajuću presudu u procesu protiv skupine od šest Hrvata.

Njih je optužnica teretila da su pripremali i izveli Leutarovo ubojstvo te da je "mozak" cijele operacije bio Ivan Andabak.

Krunski svjedok u gotovo dvogodišnjem procesu bio je Merim Glijatović kojemu je nakon odluke federalnog Vrhovnog suda ukinuta policijska zaštita.

Galijatović čije su svjedočenje i prije sudske odluke mediji proglašavli potpuno nevjerojatnim sada se nalazi u zatvoru u Zenici gdje nastavlja izdržavati višegodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog silovanja.

On je međutim ranije dobio 125 tisuća eura iz nagradnog fonda od pola milijuna eura koliko je Vlada Federacije BiH osigurala za otkrivanje Leutarovih ubojica.

Prema nekim najavama Galijatović bi se sada mogao suočiti s kaznenom prijavom zbog lažnog svjedočenja, a Federacija BiH s višemilijunskim odštetnim zahtjevom neutemeljeno optuženih Hrvata.

Pročitajte više