Istraga potvrdila: U prošlotjednom NATO-ovom bombardiranju u Afganistanu poginula 52 civila

NAJVIŠI politički vrh Afganistana potvrdio je danas da je u prošlotjednim NATO-ovim raketiranjima u pokrajini Helmand poginulo više od 50 civila, a među žrtvama su i žene i djeca.

Glasnogovornik Predsjedničke palače u Kabulu Siamak Heravi potvrdio je danas da je NATO u sukobu s talibanskim militantima na jugu zemlje prošloga petka koristio zrakoplove, koji su raketirali provinciju Sangin.

Civili kao česte kolateralne žrtve NATO-ovih raketiranja

Prvotni izvještaji o žrtvama, objavljeni u subotu, spominjali su brojku od 50 ubijenih civila, koji su pali kao kolateralne žrtve oružanih sukoba NATO snaga i afganistanske vojske s pobunjenim talibanima. Ubrzo je reagirao i predsjednik Hamid Karzai, koji je naredio hitnu istragu o incidentu.

Iako je neimenovani afganistanski lokalni dužnosnik tijekom današnjeg dana pokušao demantirati pisanje medija o desecima poginulih civila u NATO-ovom bombardiranju, tvrdeći kako je u incidentu tek "nekoliko civila" izgubilo život, službeno ga je izvješće ubrzo demantiralo te je objavljeno da su u raketnom napadu na najmanje šest kuća u selu Regi poginula 52 civila.

Najnoviji incident objavljen je u isto vrijeme kada je u javnost procurio i tajni izvještaj koji je razotkrio brojne incidente i teške pogreške NATO-ovih snaga u Afganistanu, u kojima je u proteklih nekoliko godina ubijeno na stotine civila. Dokument, koji su objavili New York Times, britanski The Guardian i njemački Der Spiegel, sadrži ozbiljne optužbe na račun pakistanske obavještajne službe ISI, za koju se tvrdi da izravno surađuje s talibanima, ali i brojna izvješća o pogibijama afganistanskih civila u vojnim akcijama američke vojske i NATO-a, za koje javnost nije znala.

Pročitajte više