Istraga protiv Mravka i Galića zbog zlouporabe položaja prilikom prodaje stana

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka i bivšeg direktora za razvoj te tvrtke Tome Galića. Mravak je osumnjičen da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a Galić kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. DORH o priopćenju ne navodi njihova imena.

Postoji osnovana sumnja da je Mravak kao predsjednik uprave HEP-a na Galićev zahtjev, s njim kao kupcem, kako bi mu pribavio znatnu nepripadnu materijalnu dobit, 25. svibnja 2005. zaključio Ugovor o kupoprodaji stana u vlasništvu te državne tvrtke u Zagrebu po popusnoj cijeni od 429.327,96 kuna pri čemu taj iznos predstavlja 60 posto tržišne cijene stana od 715.546,66 kuna.

Na popusnu cijenu su, temeljem Odluke o izmjeni Odluke Uprave te tvrtke o prodaji stanova, garaža i poslovnih prostora u njenom vlasništvu imali pravo samo hrvatski branitelji, ujedno i radnici te tvrtke, uz dodatni uvjet da cijena bude plaćena odjednom u roku od 180 dana od sklapanja ugovora.

Mravak je, unatoč tome što mu je bilo poznato da Galić u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora više nije bio djelatnik te tvrtke i unatoč tome što mu je bilo poznato da drugoosumnjičenik nije platio ugovorenu cijenu u roku od 180 dana, 4. rujna 2007. sastavio i potpisao tabularnu izjavu kako bi Galić uknjižio pravo vlasništva navedenog stana.
Mravak je Galiću na taj način pribavio nepripadnu dobit u iznosu od razlike u cijeni stana, odnosno 286.218,70 kuna, oštetivši istodobno HEP za navedeni iznos.

Pročitajte više