Istraga: Ruski vrh surađivao sa separatistima koji su u Ukrajini srušili avion

Foto: Epa

MEĐUNARODNA istraga rušenja leta MH17 kompanije Malaysia Airlines utvrdila je da su visoki ruski dužnosnici usmjeravali separatiste na istoku Ukrajine koji su povezani s napadom.

Istražitelji tvrde kako je glavni pomoćnik predsjednika Vladimira Putina redovito bio u kontaktu s vođama pobunjenika.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je najnovije nalaze. Glasnogovornica Maria Zakharova rekla je da su međunarodni istražitelji manipulirali istragom kako bi njeni rezultati odgovarali već unaprijed utvrđenom zaključku, piše BBC.

Poginulo 298 putnika i članova posade

Podsjetimo, 17. srpnja 2014. godine srušen je iznad teritorija pod kontrolom pobunjenika zrakoplov Malaysia Airlinesa pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade.  

Međunarodni istražni tim Joint Investigation Team (JIT) podigao je optužnicu protiv četiri osobe, uključujući šefa separatističke obrane. Osumnjičenima bi se trebalo suditi, vjerojatno u odsutnosti, u travnju 2020. godine.

Snimke razgovora

Istražitelji nisu Rusiju izravno povezali s napadom na avion, ali kažu da snimke telefonskih razgovora pokazuju da je ruski vrh bio u kontaktu s dvojicom od četvorice optuženih za ubojstvo putnika i posade.

Iako se prilikom prisluškivanih razgovara nije spominjao MH17, istraživački tim smatra da su moskovski dužnosnici znali što se događa na terenu i utjecali na "administrativna, financijska i vojna pitanja" separatista.

Pročitajte više