Istraga: USKOK za varaždinskog gradonačelnika Čehoka traži pritvor

GRADONAČELNIK Varaždina, Ivan Čehok nalazi se pod istragom Uskoka, neslužbeno saznaje HRT, dok je Jutarnji list objavio kako tužiteljstvo traži pritvaranje varaždinskog gradonačelnika. Čehoka se tereti da je oštetio Grad Varaždin za nekoliko milijuna kuna. Naime, Grad je Vesni Cesarec, inače, supruzi Čehokovog prijatelja plaćao zemljište po cijeni od 40 eura po kvadratu dok je ostalima Varaždin plaćao samo 20 eura po kvadratnom metru.

Ovim su potvrđeni tekstovi Indexa koji je još u siječnju upozoravao na ovaj slučaj te da Čehoka ispituje Uskok, no tada su nam iz Varaždina slali demantije.

> Mutni poslovi u Varaždinu između gradonačelnika Čehoka i tajkuna Patafte?

> Čehok dao posao zbrinjavanja otpada tvrtki koja je dobila najveće državne poticaje za tekstil

> Čehok: Grad ni ja nismo pod Uskokovom istragom

> Odgovor Davora Patafte na Indexove tekstove

> Josipović: Predsjednik Republike nije istražitelj, a ni sudac

Čehok tvrdi kako nije kriv. "Nikakve odluke nisam donio sam, odluke je donosilo poglavarstvo", kazao je. Budući da gradonačelnik Čehok ima saborski imunitet, kaže da niti ne može biti pod istragom, ali od Sabora će se tražiti skidanje njegova imuniteta. Prema informacijama Jutarnjeg lista tužiteljstvo ga tereti da je kao službena osoba zloporabio položaj i traži da mu se odredi pritvor.

Drugarstvo Patafte i Čehoka

Podsjetimo, Čehok je u veljači ove godine, sazvao konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo pisanje Indexa da se nalazi pod istragom Uskoka, što se pokazalo neistinom. Varaždinsko tužiteljstvo je prikupljalo dokumentaciju i izjave te je ovih dana i službeno pokrenut postupak.

Podsjetimo, Čehok je bio pod posebnim povećalom istražnih tijela zbog poslovne suradnje s tajkunom i lokalnim moćnikom Davorom Pataftom. Suradnja je navodno rezultirala štetom za Grad Varaždin u visini od najmanje 200 milijuna kuna.

Ispitivalo se je li gradonačelnik Čehok omogućio tvrtki VIS d.o.o., odnosno njezinu vlasniku Patafti, ekskluzivan i monopolistički položaj u postupku interventnog odvoza i odlaganja komunalnog otpada u Varaždinu direktno na štetu gradske komunalne tvrtke Varkom.

O Čehoku uskoro i Mandatno-imunitetsko povjerenstvo

Istoj tvrtki je omogućena kupnja nekretnina u gradskom vlasništvu po višestruko nižim cijenama od one tržišne. Osim Čehoka i Patafte, istražuje se i tvrtka APO d.o.o., kao i uloga nekih članova varaždinskog Gradskog poglavarstva.

Čehok i Patafta uporno su opovrgavali napise Indexa te nam u više navrata slali demantije koje smo i objavljivali.

Kako se neslužbeno doznaje o skidanju saborskog imuniteta Čehoku raspravljat će Mandatno-imunitetsko povjerenstvo, a Čehok bi nakon Berislava Rončevića i Branimira Glavaša, bio treći saborski zastupnik protiv kojeg je posljednjih godina DORH pokrenuo istragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.