Istražili smo hrpu HDZ-ovih botova. Pogledajte što pišu

Foto: Davor Puklavec/PIXSEL, Facebook screenshot

Na Facebooku je gomila HDZ-ovih botova, koji pokušavaju stvoriti privid masovne podrške vladajućoj stranci. To je opasno u godini s tri izborna ciklusa.

Botovi veličaju rad vlade, omalovažavaju druge

Na HDZ-ove botove nedavno je upozorio Gong. Sredinom veljače su objavili kako HDZ botove koje su prethodno otkrili nije obrisao, nego im je promijenio imena kako bi u novom ruhu nastavili sa svojim aktivnostima.

I nakon objave analize autora Mateja Mikašinovića-Komše Gong je pratio HDZ-ovu Facebook stranicu i, kako tvrde, uočio "nastavak manipulacija i prikrivanje tragova HDZ-ovih botova".

>>Gong: Otkrili smo HDZ-ove botove. Sad su promijenili imena i profilne fotografije

Otkrili smo hrpu botova, bili su posebno aktivnosti u vrijeme velikog prosvjeda oporbe

Index je odlučio istražili na koji način funkcioniraju HDZ-ovi botovi i lažni profili na društvenim mrežama. Otkrili smo ih popriličan broj, pogotovo su bili aktivni u vrijeme oporbenog prosvjeda na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Mikašinović-Komšo kaže da su botovi programi koji automatizirano izvršavaju zadatke s ciljem imitiranja ljudske aktivnosti. Naveo je kako su neki od pokazatelja koje su pratili izrazito nizak broj pratitelja, slični datumi kreiranja stranice, niska aktivnost stranice, mali broj osobnih informacija, ukradene profilne fotografije, transparentnost stranice...

"Konačan pokazatelj da je bila riječ o lažnim profilima, i to koordiniranima, jest činjenica da su, 20. veljače 2024. godine, nakon objave prvog članka u kojem smo razotkrili njihovo postojanje, istoga dana promijenjeni naziv i profilne fotografije skoro svih uočenih lažnih stranica", rekao nam je.

Gomila profila upućuje na to da su botovi, ali...

 U vlastitoj potrazi našli smo gomilu profila i stranica koji su upućivali na to da bi mogli biti botovi. No nisu svi udovoljili kriterijima koje nam je objasnio Mikašinović-Komšo. Ima profila osoba koji se ne mogu dodati za prijatelja, koji su nedavno napravljeni, čija se fotografija ne može uvećati...

Često sadržaj poveznice takvog profila (svaki URL se obično sastoji od prvotno zadanog naziva profila) ne odgovara trenutnom imenu i prezimenu profila, što znači da je netko mijenjao ime. I zbog toga smo posumnjali u autentičnost takvih profila. Ipak, nismo imali nepobitan dokaz te njih nismo uzeli u obzir.

Bezglavo ponavljaju Plenkovićeve teze

Najviše botova smo pronašli među Fejs stranicama (Facebook page). Najviše njihovih komentara je objavljeno prije Gongovog istraživanja 20. veljače 

 

Puno tih botova pratilo je retoriku premijera Plenkovića. Recimo, Plenković je prosvjed oporbe prozvao proruskim skupom, nazivao ju je radikalnom ljevicom, govorio je o dvije političke Hrvatske, jednoj koja radi i rano se diže kako bi radila u interesu Hrvatske te drugoj koja je i protiv Zakona o hrvatskom jeziku i protiv podrške Ukrajini. HDZ-ovi botovi bezglavo ponavljaju Plenkovićeve teze.

>>U Srbiji objavljen navodni popis Vučićevih botova. Imali su 14 tisuća profila?

HDZ se tako poslužio Vučićevom metodom. Prošle godine u Srbiji je na internetu osvanuo interni popis s više od 14.000 navodnih botova Srpske napredne stranke na društvenim mrežama.

O komunjarama na trgu

U jednoj objavi HDZ-a prenesen je status varaždinskog župana Anđela Strička, koji je htio poentirati na temu toga što je beogradski NGO izračunao broj ljudi na prosvjedu na Markovom trgu. Stričak je onaj HDZ-ovac koji je dobio čašom u glavu nakon što je u kafiću odgurnuo čovjeka. On će biti i nositelj jedne od liste HDZ-a. 

Jedan od komentara pripada stranici Bukovica i Ravni Kotari, koja je nastala u svibnju prošle godine te ima samo jednog pratitelja. Kao vrsta stranice navodi se "glazbenik/bend".

"Komunjare na trgu", pisalo je kao komentar. S velikom sigurnošću možemo reći da se radi o botu. Potvrđuje nam to broj pratitelja, ali i činjenica da je to stranica koja se nekoć zvala Bukovčani. Ime stranice je promijenjeno 20. veljače, kad je Gong objavio svoj prvi članak.

O "komunjarama" je pisala i stranica Svi mi u inozemstvu. "Ova slika podsjeća na ulazak Partizana u Zagreb i povratak Komunističkog režima na vlast", piše. Ova stranica nije mijenjala ime, pa je teško zaključiti da se radi o botu iako sve upućuje na to.

Komentare su ostavljale i stranice koje nose imena Prosječni fan SDP.-a ("Koliko je prosvjednika doslo iz Srbije") Možemo fan pejdž ("Ovo podsjeca na skup zelenih opcija Srbije i RH"), Ivica Vidović ("Sve sami rusofili na tom prosvjedu"), Jedinstvo Hrvata ("Ni jednog živog HRVATA nije bilo na tom prosvjedu"), Suzana Modrić ("Propala i nesposobna oporba").

Sve ove stranice su promijenile svoja imena 20. ili 21.2., kad je Gong objavio svoj članak. Tako se Jedinstvo Hrvata (koje na drugom mjestu komentira: "Treba jedna čistka u oporbenim redovima i malo preodgoja i da nauče Lijepu našu a ne da pjevaju Bože pravde") nekoć zvalo Hrvatska sloga, Suzana Modrić nosila je ime Tino Topić Top itd.

Ukrali fotku čovjeka iz Nottinghama

Najočitiji primjer bota jest Rita Horvat. "Pokušaj manipulacije građanima od strane radikalne oporbe ali im neće proći", navodi se u komentaru koji potpisuje ova "osoba".

Rita Horvat se također vodi kao page u kategoriji "političar". Stranica je nastala u lipnju 2023. godine. Da se radi o botu, otkrili smo i uz pomoć jedne od prijašnjih fotografija. Na profilnoj fotografiji bio je mladić, što je vidljivo u arhivi fotografija.

Mladić s fotografije je stvarna osoba, glazbenik iz Nottinghama, koji ima profil na X-u (Twitteru). Fotografiju je objavio 2022. godine, kad je išao na intervju za posao. Otkrili smo i da je Rita Horvat do objave Gongove analize "djelovala" pod imenom Mirko Zubanović.

Koriste se i stock fotke

Da se sigurno radi o botu, utvrdili smo i za stranicu Kozmetički salon Ivana, koja za profilnu sliku ima agencijsku fotografiju, koja se može besplatno koristiti. Ova stranica prije objave Gonga operirala je pod nazivom Dragica Martinić Car.

"Ante Marunčić" iz Brooklyna

Istog dana HDZ je objavio post protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. Citiran je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić. Tema je bio doček vaterpolista.

Gomila profila koji su komentirali prethodno spomenutu objavu i ovdje je bila aktivna, od Rite Horvat do Kozmetičkog salona Ivana, koji piše: "Tomasevic ne bi znao voditi selo, a kamoli da zna voditi glavni grad RH." 

Očiti bot je i Ante Marunčić ("Baš je jadnik Senf"), za čije je potrebe ukradena fotografija koja je do tada iz sasvim drugih razloga bila na internetu.

HDZ-ov bot o "tipu imena Peđa"

U objavi koja se odnosila na povećanje plaća u HDZ-ovom mandatu opet smo našli iste botove - Ritu Horvat, Suzanu Modrić - ali i neke nove, poput Šime Bralića, koji se do 20. veljače nazivao Mato Bubalo, ili Darka Đurekovića ("Vlada RH se bori za vece place i mirovine!"), koji je nekoć bio Kristijan Vukas.

Najviše nam je u oči upao komentar Tomislava Radoša, nekoć znanog kao Tomislav Tomo Raos, koji pokušava nešto sugerirato o nacionalnosti lidera SDP-a Peđe Grbina: "Zamislite, jedan tip imena Peđa se nađe kritizirat Zakon o hrvatskom jeziku i govorit da je kretenski!"

Ispod objave koja se tiče dočeka vaterpolista naišli smo na nekoliko komentara botova jedan ispod drugog, gdje vidimo pohvale premijeru, pljuvanje po Možemo itd.

Ispod posta u kojem sam HDZ naziva oporbenjake Milanovićevim pionirima, "agresivnim, vulgarnim, primitivnim i staljinistički isključivima", naišli smo također na zanimljive komentare. Ovdje se ističe komentar onog Ante Marunčića iz Brooklyna, koji piše: "Deracina komunista i lenjinovaca."

Forsiranje Plenkovićevog narativa o "proruskoj oporbi" 

Ispod objave HDZ-a koja se tiče sudjelovanja Plenkovića na porinuću broda 3. maj u Rijeci dok, kako navode, "proturazvojna oporba prosvjeduje", također smo pronašli uobičajene komentare botova. Na ovoj objavi smo zapazili i Zoricu Petković (ex Mila Staničić) i Tomislava Sinkovića, koji za bota ima respektabilnih 11 pratitelja, no izdaje ga podatak da se nekoć zvao Ivanka Mrkelja.

Iz ovog seta komentara HDZ-ovih botova vidimo do koje mjere se vrijeđa oporba, cilja na komunizam itd. Tu je ipak najsimptomatičniji komentar Zorice Petković, koja govori o radu premijera. Podsjetimo, sam premijer je govorio o "Hrvatskoj koja radi i rano se diže kako bi radila u interesu Hrvatske".

Na drugoj objavi o prosvjedu naišli smo također na puno vrijeđanja oporbenjaka, a posebno se izdvaja komentar Darka Đurekovića, profila koji je prvotno stvoren pod imenom Kristijan Vukas.

On je napisao da smo mogli vidjeti na prosvjedu i "poneku zastavu Lenjina". Kao što smo uvidjeli do sada, tu se ne radi o izdvojenom mišljenju, već botovi forsiraju Plenkovićev narativ o "proruskoj oporbi".

Kako znati da HDZ stoji iza botova? "Takvo ponašanje ne vežemo uz običnog građanina"

Botova je, uglavnom, gomila. Provjerili smo samo objave vezane uz prosvjed oporbe, a otkrili smo ih desetke te smo njihov modus djelovanja pokušali prikazati ovim primjerima. Pritom treba reći i da je puno sumnjivih profila za koje ipak ne možemo sa sigurnošću reći da su botovi.

Kako znati da je lažni profil bot? Matej Mikašinović-Komšo iz Gonga nam pojašnjava da iza svakog lažnog profila stoji osoba koja se ili ručno ili primjenom programa za automatizirano izvršavanje zapovijedi (poput lajkanja i komentiranja) neautentično predstavlja kao netko drugi.

"Neovisno o tome kojim se smjerom ode, efekt korištenja lažnih profila je u konačnici isti - manipulacija javnošću i umjetno stvaranje osjećaja masovnosti podrške pojedinoj stranci, političaru ili ideji", kazao je on.

HDZ smo pitali stoje li oni iza botova, ali na upit nisu odgovorili.

"Takvo ponašanje i motivaciju ne vežemo uz običnog građanina ili građanku, koji, pa i da želi dati podršku nekoj političkoj stranci, naprosto nema razloga koristiti lažne profile.

Takva motivacija za obmanom javnosti dolazi od stranačkih ljudi, koji to mogu osobno raditi, pronaći druge da to rade ili unajmiti usluge lažnih profila", kazao nam je Mikašinović-Komšo, dodavši da je dokaz da su ovo stranački botovi koordiniranost njihovih aktivnosti

Komunikacija je primitivna, cilja se na Srbe, komuniste...

Komunikacija botova je primitivna, cilja na Srbe, proglašava oporbenjake komunistima i rusofilima te tako izravno udara na civilizacijske tekovine u izbornoj godini. Mikašinović-Komšo o tome kaže:

"Takva komunikacija predstavlja ozbiljnu prijetnju demokratskom političkom diskursu jer njezino širenje vodi prema srozavanju demokratske kvalitete komuniciranja te manipulaciji javnošću, posebice u izbornoj godini."

Govori da je sporna i komunikacija HDZ-a, barem na službenoj Facebook stranici. 

"Krajem 2023. godine Gong je objavio analizu vrijeđalačkog diskursa HDZ-a na Facebooku. Službena Facebook stranica HDZ-a već tri godine objavljuje sadržaj obilježen takvim diskursom, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima", napomenuo je,

Botovi su problem u izbornim kampanjama

Koje je rješenje? Akt Europske unije o digitalnim uslugama (DSA) od 17. veljače primjenjuje se na svim internetskim platformama. Može li on spriječiti nastajanje botova?

"Europska je unija prepoznala opasnost ilegalnog sadržaja s digitalnih platformi za izborni integritet, zbog čega su Zakonom o digitalnim uslugama obvezali digitalne platforme da suzbijaju takav sadržaj. 

Uostalom, da su botovi i lažni angažman zbilja problem u izbornim kampanjama, pokazuju i DSA smjernice o integritetu izbornih procesa koje Komisija upravo razvija, a preporučuju platformama da učinkovitije sprječavaju prevaru i korištenje lažnih angažmana te neautentičnih profila.

Korištenje neautentičnih profila stoga predstavlja čin nepridržavanja preporuka EU za izborni integritet, a samim time suprotno je duhu Zakona o digitalnim uslugama", rekao je za Index Mikašinović-Komšo.

Pročitajte više