Istražitelji tvrde da su Rusi srušili avion Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine u kojem je poginulo 298 ljudi

Video, Screenshot: YouTube (SkyNews)

PROJEKTIL koji je srušio avion Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine 2014. godine pripadao je ruskoj brigadi, zaključila je međunarodna istraga, prenosi BBC.


Prvi put tim koji predvode Nizozemci zaključio je da je projektil došao iz baze ruske brigade pozicionirane u Kursku.

Poginulo svih 298 osoba na letu

Svih 298 osoba u avionu Malaysian Airlinesa, Boeingu 777, poginulo je kada se avion pogođen projektilom te se raspao u zraku. Letjeli su od Amsterdama prema Kuala Lumpuru kada ih je pogodio projektil ispaljen s pobunjeničkog teritorija u Ukrajini.

Rusija pak tvrdi da njihovo oružje nije korišteno u te svrhe.

Ali jučer je Wilbert Paulissen, nizozemski službenik iz tima za zajedničku istragu koji uključuje nekoliko zemalja, rekao novinarima kako to nije točno.

"Sva vozila u konvoju koja su nosila projektile bila su dio ruske vojske", rekao je i dodao kako je istraga povezala konvoj s 53. ruskom brigadom.

Rusi tvrde da istražitelji nemaju dokaza

Do incidenta je došlo na vrhuncu sukoba između ukrajinske vlade i pro-ruskih separatista.

Još 2015. godine Nizozemci su tvrdili da je avion pogodila ruska raketa, a 2016. godine tim za zajedničku istragu poručio je slično. Tim se sastoji od službenika iz Nizozemske, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.


BBC je kontaktirao Kremlj za komentar.

"Ne možemo prihvatiti ovo kao konačnu istinu. Kladim se da nemaju nikakve dokaze", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Uhićenima će se suditi u Nizozemskoj

Istraga se trenutačno usredotočila na stotinjak ljudi za koje se sumnja da su imali "aktivnu ulogu" u tom slučaju. Zasad se ne spominju nikakva imena.

Voditelj istraživačke skupine Fred Westerbeke je istaknuo u četvrtak da je istraga u "završnoj fazi", ocijenivši da "posao još nije završen".

Prethodnih godina smo "prikupili mnogo dokaza, ali još nismo spremni" za podizanje optužnica, rekao je. Nizozemske vlasti su objavile da će se osobama uhićenim u okviru istrage suditi u Nizozemskoj na temelju ugovora što su ga potpisale zemlje koje sudjeluju u istrazi.
 

Pročitajte više