HRejting: 38.2% ispitanika smatra da Možemo uspješno vodi Zagreb

HRejting HRT-a analizirao je Možemo i očekivanja njihovih birača. Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna mogućnost pogreške je +/- 2.62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Anketa je provedena na tri razine. Isto pitanje postavljeno je najprije takozvanoj općoj populaciji, odnosno biračima svih stranaka, zatim samo biračima platforme Možemo i na kraju biračima s područja grada Zagreba.

Unatoč gotovo svakodnevnim napisima o slučaju Pripuz, Tomaševićevoj nedosljednosti i čudnim ili protuzakonitim kadrovskim rješenjima, više od 38% (38.2%) ispitanika smatra da Možemo uspješno vodi glavni grad. Onih drugih ipak je malo više (42.4%), ali je i gotovo 20% (19.4%) onih koji ne znaju što bi mislili.

Za birače Možemo dvojbi nema. Osamdeset posto (79.8%) je uvjereno da su prije četiri mjeseca ispravno glasali. Možemo je razočaralo njih 15% (15.4% + 4.8% ne zna).

Zagrepčani su, pak, poprilično podijeljeni, ali ih zasad ipak malo više drži stranu novoga gradonačelnika.  Da mu je početak uspješan, kaže njih gotovo 47% (46.7%), a da je podbacio smatra 44% (43.9%). Što reći o novoj gradskoj vlasti, nije znalo oko 9% (9.4%) Zagrepčana.

Koji su razlozi zbog kojih ispitanici misle da je Možemo uspješan odnosno neuspješan u upravljanju Zagrebom?

Gotovo polovica (45.3%) onih koji kažu da je Možemo dobro odradilo prvih 100-tinjak dana smatra da je to zato što u gradu više ne funkcionira princip rodbinskih, kumskih i prijateljskih veza. Za drugu polovicu sad se upravlja transparentno (36%), bez skandala i zloporaba ovlasti (16.5%).

Gomila kostura koji Tomaševiću iskaču iz ormara - to je bio najčešći (34%) odgovor na anketno pitanje "Koji su razlozi neuspješnog upravljanja nove gradske vlasti?"

Kao drugi i treći razlog ispitanici navode neznanje i neiskustvo same platforme Možemo (33.5%), koja usto nema ni bazu neovisnih stručnjaka (20.9%) kojima bi mogli prepustiti, primjerice, vođenje Holdinga. Da su svi oni zapravo aktivisti usmjereni na rušenje, a ne na izgradnju, uvjereno je 9% (9.2%) Tomaševićevih nezadovoljnih birača.

Kakvu budućnost za Možemo prognoziraju birači?

Svijetlu budućnost predviđaju im ne samo njihovi birači nego i oni koji ih na glasačkom listiću nikad ne bi zaokružili. Onih drugih, kojima zeleno-lijevi blok ne budi nadu, samo je 20-ak posto. Preciznije, samo 22.3% svih birača misli da se Tomaševićev tim neće uspjeti dokazati u Zagrebu, čime će si ugroziti pohod na premijersku fotelju.

Drukčijeg je mišljenja više od 2/3 ispitanih. Umjereni optimisti među njima (38.0%) uvjereni su da će se Možemo, unatoč početnim greškama i lutanjima, ipak stabilizirati i odraditi mandat do kraja. Nepopravljivih je optimista četvrtina (25.5%). Njihovo je stajalište: Možemo će uspjeti riješiti sve naslijeđene zagrebačke probleme i time dokazati da su spremni voditi Hrvatsku

Pročitajte više