Istraživanje: Gospodarstvu eurozone prijeti pad u trećem tromjesečju

Foto: EPA

GOSPODARSTVO eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je danas istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u lipnju za 2.8 bodova u odnosu na svibanj, kliznuvši na 52 boda, najnižu razinu u 16 mjeseci. S&P Global blago je povisio početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Proizvodni sektor već bilježi pad, prvi put u dvije godine"

"Naglo pogoršanje tempa rasta poslovne aktivnosti u eurozoni povećava rizik pada gospodarske aktivnosti u regiji u trećem tromjesečju", rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

"Proizvodni sektor već bilježi pad, prvi put u dvije godine, a u uslužnom sektoru rast je izrazito oslabio zbog krize troškova života", objašnjava Williamson.

"Zbog skoka cijena pod posebnim je pritiskom potrošnja kućanstava na robu i usluge koje nisu neophodne", dodaje ekonomist S&P Globala.

Indeks koji mjeri aktivnost u uslužnom sektoru pao je u lipnju za 3.1 bod, na 56.1 bod, a indeks koji mjeri proizvodnju u industriji pao je prema izvješću objavljenom prošlog tjedna ispod razine od 50 bodova, signalizirajući pad, prvi put od prvog vala pandemije prije dvije godine.

Potražnja je stagnirala

Potražnja je stagnirala nakon 15-mjesečnog razdoblja rasta, a slabost je uglavnom bila koncentrirana na industriju, dok je uslužni sektor bilježio skroman rast novih narudžbi.

Inflatorni pritisci donekle su ublaženi, ali indeks koji mjeri cijene usluga zadržao se blizu rekordne svibanjske razine.

"Ohrabruju naznake da su inflatorne sile, unatoč kontinuirano povišenim inflatornim pritiscima, dosegnule vrhunac u travnju i odražavaju izrazito slabljenje rasta cijena u industriji, poboljšanje u nabavnim lancima i smanjenu potražnju", napominje Williamson.

No opskrba hranom i energijom vjerojatno će po njemu i u predstojećem razdoblju biti glavni izvor zabrinutosti i potencijalnih inflatornih pritisaka ako rat u Ukrajini ne stane.

Pročitajte više