Istraživanje: U Njemačkoj se naglo proširili ekstremno desni svjetonazori

Ilustracija: Shutterstock

Ekstremno desni svjetonazori su se naglo proširili u njemačkom društvu, proizlazi iz studije Sveučilišta u Bielefeldu i Zaklade Friedrich Ebert objavljene danas.

"Osam posto Nijemaca zastupa radikalno desničarske svjetonazore. Proteklih godina je ta vrijednost s dva do tri posto bila znatno manja", pokazuje studija koju su za Zakladu Friedrich Ebert izradili stručnjaci Sveučilišta u Bielefeldu.

Porast ekstremno desničarskih svjetonazora

U svim poljima u kojima su stručnjaci provodili ispitivanje se bilježi porast ekstremno desničarskih svjetonazora. Ta područja se odnose na nacionalizam, umanjivanje zločina nacionalsocijalista, mržnju prema strancima, antisemitizam, kao i tzv. socijalno-darvinistička stajališta po kojima postoje razlike u vrijednosti nečijeg života ovisno o porijeklu.

Desno od centra vidi se 15.5 posto ispitanih, za razliku od ispitivanja proteklih godina kada se politički desno doživljavalo 10 posto ispitanih.

6 posto smatra kako bi bilo dobro da Njemačka ponovo bude zemlja s jednostranačkim sustavom i s jednim vođom

"Studija pokazuje da se dijelovi društva koji su pripadali umjerenom centru distanciraju od demokracije ili su izgubili povjerenje u funkcionirajuće institucije: populizam i nacionalizam su u usponu", rekao je predsjednik socijaldemokratima bliske Zaklade Friedrich Ebert Martin Schulz.

Manje od 60 posto Nijemaca ispitanih u studiji ima povjerenja u demokratski sustav. S formulacijom "vladajuće stranke varaju narod" se slaže 30 posto ispitanih, što je dvostruko više nego 2021.

Šest posto ispitanih smatra kako bi bilo dobro da Njemačka ponovo bude zemlja s jednostranačkim sustavom i s jednim vođom. Šesnaest posto je neprijateljski nastrojeno prema sugrađanima stranog porijekla, a trećina ispitanih smatra da izbjeglice dolaze u Njemačku samo kako bi iskoristili socijalni sustav.

"Ovi rezultati su ne samo zastrašujući nego iziskuju konzekventno djelovanje politike i društva uopće", rekao je nekadašnji predsjednik SPD-a Scholz.

Pročitajte više

 

Pročitajte više