Istraživanje: Cijena pobačaja lani bila veća od polovine minimalne plaće

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Cijena pobačaja na zahtjev u Hrvatskoj iznosi oko 300 eura te je taj zahvat uz pomoć tableta dostupan u 14 bolnica, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Feminističkog kolektiva fAKTIV u kojemu se ističe da je kolektivni priziv savjesti i dalje prisutan u nekim bolnicama.

Sedam bolnica šuti o dostupnosti pobačaja, a cijena pobačaja u 2023. godini iznosila je više od polovine minimalne plaće, navodi se u zaključcima istraživanja koje je fAKTIV proveo uoči Međunarodnog dana za siguran i dostupan pobačaj.

Feministički je kolektiv pisao na adrese 30 zdravstvenih ustanova koje imaju ovlaštenje Ministarstva zdravstva za obavljanje pobačaja na zahtjev.

Koje bolnice nisu odgovorile na pitanje o dostupnosti pobačaja?

Većina bolnica dostavila je tražene podatke, ali nekoliko njih ni nakon ponavljanja zahtjeva za pristupom informacijama nije odgovorilo ili su dostavile nepotpune odgovore, navodi se u priopćenju.

Na upit o dostupnosti pobačaja nisu odgovorile - dubrovačka, gospićka, sisačka, vinkovačka, novogradiška, šibensko-kninska bolnica te Specijalna bolnica Podobnik za ginekologiju i porodništvo.

Medikamentozni pobačaj dostupan u 14 zdravstvenih ustanova

Preostale 22 ovlaštene bolnice obavljaju pobačaj, a našička samo u slučaju patoloških trudnoća. Pacijentice koje žele pobaciti u zagrebačkom KB-u Merkur upućuju se trenutačno u KBC Sestre milosrdnice zbog obnove bolnice. U 14 bolnica dostupan je medikamentozni pobačaj (uz pomoć tableta), što, ističu u fAKTIVu, predstavlja određeni napredak u odnosu na prethodno stanje.

fAKTIV je tražio i podatke o broju zaposlenih ginekologa na odjelima te broju onih koje se pozivaju na priziv savjesti. U slučaju 12 bolnica od 21 koje su dostavile podatke, veći je broj liječnika koji vrše pobačaj nego onih s prizivom savjesti.

Po dostavljenim podacima, svi zaposleni ginekolozi obavljaju pobačaje u ogulinskoj, pakračkoj i vukovarskoj bolnici, kao i u KBC-u Rijeka.

Priziv savjesti u bolnicama

U našičkoj i virovitičkoj bolnici vlada kolektivni priziv savjesti, iako virovitička bolnica angažira vanjskog suradnika po potrebi. Većina zaposlenih u osječkom i splitskom KBC-u, KBC-u Zagreb i Sestre milosrdnice, KB-u Sveti Duh te požeškoj i zadarskoj bolnici odbija obavljati pobačaj.

Opća bolnica Zabok nije odgovorila o broju liječnika s prizivom savjesti, dok je KBC Split jedini naveo neku vrstu procedure - potpisivanje Izjave o prizivu savjesti. U fAKTIVu ističu i slučaj zagrebačke bolnice Sveti Duh, gdje sve do 2022. godine žene nisu mogle ostvariti svoje zakonom zajamčeno pravo na pobačaj.

Upozoravaju i da se sve krovne organizacije u zdravstvenom sustavu (Hrvatska liječnička komora, Udruga poslodavaca u zdravstvu, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat) protive bilo kakvoj intervenciji u proces širenja priziva savjesti u bolnicama poput njegovog ukidanja ili javnog registra prizivača.

Cijena pobačaja viša od polovine minimalne plaće u 2023. godini

Prosječna cijena kirurškog zahvata iznosi tristotinjak eura, premda konačna cijena ovisi o vrsti anestezije i pregledima što ukupan iznos može povećati i do 250 eura. U većini bolnica su cijene medikamentoznog i kirurškog pobačaja izjednačene. Iznimka je pulska bolnica, u kojoj medikamentozni pobačaj košta upola manje.

Ako u dogledno vrijeme sve zdravstvene ustanove uvedu medikamentozni pobačaj, situaciji u kojoj su žene iz Hrvatske prisiljene putovati u druge države u potrazi za prekidom trudnoće moglo bi se stati na kraj, ističe fAKTIV.

Ističu i da je prosječna cijena pobačaja veća od polovine minimalne plaće u Hrvatskoj, koja je ove godine iznosila 560 eura te da su posebno opterećene žene iz manjih sredina u kojima se ne vrši pobačaj te su prisiljene plaćati dodatne troškove putovanja i smještaja u drugim gradovima.

Pobačaj će biti dostupan svim ženama, bez obzira na njihov ekonomski status, tek kada bude besplatan, poručuje fAKTIV.

Pročitajte više