Istraživanje Oxforda: I blagi slučajevi korone mogu dovesti do problema s pamćenjem

Foto: Shutterstock

LJUDI s blagim simptomima covida-19 koji ne pate od drugih uobičajenih simptoma "dugog covida" i dalje mogu imati oslabljenu pozornost i pamćenje šest do devet mjeseci nakon infekcije, pokazalo je istraživanje britanskog sveučilišta Oxforda.

Kognitivni problemi koji utječu na sposobnost koncentracije, zajedno sa zaboravnošću i umorom, značajke su dugotrajnog covida - stanja koje pogađa neke nakon početne zaraze.

Još nije utvrđeno koliko bi problemi s pažnjom mogli biti rašireni nakon infekcije koronavirusom.

U studiji su sudionici koji su prethodno bili pozitivni na koronavirus, ali nisu prijavili druge uobičajene simptome dugog covida, zamoljeni da sudjeluju u testovima pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Znanstvenici su otkrili da su sudionici bili znatno lošiji u prisjećanju osobnih doživljaja, poznatih kao epizodno pamćenje, do šest mjeseci nakon infekcije.

Također su do devet mjeseci nakon infekcije imali veći pad sposobnosti održavanja pažnje od nezaraženih pojedinaca.

Iznenađujuća posljedica i kod onih koji nisu imali izražene simptome

"Ono što je iznenađujuće je da, iako naši ispitanici koji su preboljeli covid-19 nisu u vrijeme testiranja imali uobičajene simptome te bolesti, imali su oslabljenu pažnju i pamćenje", rekao je dr. Sijia Zhao s Odjela za eksperimentalnu psihologiju Sveučilišta Oxford.

"Naši nalazi otkrivaju da kod ljudi mogu mjesecima trajati kronične kognitivne posljedice."

Znanstvenici su rekli da je istraživanje pokazalo da se epizodna memorija i sposobnost koncentracije uglavnom vraćaju u normalu nakon šest odnosno devet mjeseci.

Sudionici su također pokazali dobre rezultate u testovima ostalih kognitivnih sposobnosti, uključujući radno pamćenje i planiranje.

 Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 136 sudionika.

Stephen Burgess iz odjela za biostatistiku MRC-a na Sveučilištu Cambridge ocijenio je da su, iako je broj ispitanika bio mali, "razlike između skupina s covidom i bez covida u smislu nekoliko specifičnih obilježja kognitivne sposobnosti analiziranih u ovoj studiji bile upečatljive".

"Unatoč ograničenjima nerandomiziranih istraživanja, čini se malo vjerojatnim da se ovi rezultati mogu objasniti sustavnim razlikama između skupina koje nisu povezane s covidom."

Pročitajte više