Istraživanje pokazalo da televizija potiče seksualnu aktivnost adolescenata

ZA ADOLESCENTE koji gledaju veliku količinu televizijskog programa seksualnog sadržaja dvostruko je vjerojatnije da će u spolni odnos stupiti prije od svojih vršnjaka koji gledaju manju količinu takvih programa, pokazalo je istraživanje koje je među 1792 adolescenata od 12 do 17 godina starosti provela američka korporacija RAND.

U istraživanju se adolescente ispitalo o praćenju televizijskog programa i seksualnoj aktivnosti, a istraživanje se ponovilo nakon godinu dana.

"To je dosad najjači dokaz da seksualni sadržaj televizijskih programa potiče adolescente da stupe u spolni odnos i počnu druge seksualne aktivnosti", izjavila je Rebecca Collins, psiholog korporacije RAND koja je vodila istraživanje.

"Utjecaj gledanja televizije toliko je velik da čak i umjerena promjena seksualnog sadržaja može kod adolescenata koji gleda televiziju izazvati znatne učinke na njihovo seksualno ponašanje", dodala je Collins.

Istraživanje je pokazalo i da programi u kojima se samo govorilo o seksualnim aktivnostima, a da ih se nije izravno prikazivalo, isto toliko utječu na spolnu aktivnost koliko i programi eksplicitnog sadržaja.

"Obje vrste programa kod adolescenata utječu na percepciju o tome što je normalna spolna aktivnost i potiču njihovu vlastitu", rekla je Collins.

Rebecca Collins je rekla kako su se, po istraživanju, dvanaestogodišnjaci koji su gledali veliku količinu programa seksualnog sadržaja ponašali poput 14 ili 15-godišnjaka koji su gledali manju količinu takvog programa.

Collins je svoje komentare iznijela povodom objavljivanja studije u rujanskom broju časopisa "Pediatrics", lista Američke akademije za pedijatriju.

Pročitajte više