Istraživanje: Vjerojatnije će umrijeti od korone oni s dijabetesom tipa 1, nego 2

Foto: Epa

PREMA najnovijem istraživanju britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), vjerojatnost smrtnog ishoda nakon zaraze covidom-19 veća je za one koji imaju dijabetes tipa 1 nego za one koji imaju dijabetes tipa 2.

U studiji se također navodi da je gotovo svaki treći pacijent koji je umro zbog koronavirusa u engleskim bolnicama imao dijabetes, piše The Guardian.

Dob je ipak odlučujući faktor

Za one s dijabetesom tipa 1, autoimunim oblikom bolesti, tri i pol puta je veća vjerojatnost da će umrijeti od zaraze covidom-19 nego oni s tipom 2. S druge strane, za ljude s dijabetesom tipa 2, oboljenjem koje je usko povezano s prekomjernom težinom, dvostruko je vjerojatnije da će umrijeti ako se zaraze nego oni koji ne boluju od dijabetesa. Devet od 10 dijabetičara ima tip 2, a mnogi od njih su pretili.

Dob je, međutim, odlučujući faktor rizika za smrt osoba s bilo kojim oblikom dijabetesa koja oboli od novog soja koronavirusa. Prema najnovijim podacima NHS-a, mlađe osobe s dijabetesom imaju vrlo nizak rizik smrtnog ishoda u usporedbi s onima starijima od 40 godina, a posebno u usporedbi sa starijima od 60.  

"Bakterijske infekcije češće su i teže kod dijabetičara“

Do sada je u bolnicama u Engleskoj od covida-19 umrlo 7466 osoba s dijabetesom tipa  2, a 365 s tipom 1.

"Bakterijske infekcije češće su i teže kod dijabetičara. Viši rizik za smrtni ishod nakon zaraze koronavirusom vjerojatno nije povezan sa samim virusom, već je stvar u tome da svaka teška infekcija može uzrokovati probleme s kontrolom inzulina“, rekao je liječnik Jon Cohen s Medinske škole u Brightonu i Sussexu.

"Dakle, pacijenti s dijabetesom vjerojatno nisu izloženi većem riziku od zaraze covidom-19, ali imaju veći rizik pojave ozbiljnijih simptoma u slučaju zaraze“, dodao je.

Pročitajte više