Istraživanje: Rusi se ne boje korone, više od 60 posto ih se ne želi cijepiti

Foto: EPA

VEĆINA Rusa nema straha od covida-19 i ne namjerava se cijepiti, pokazalo je u srijedu istraživanje instituta Levada, ilustrirajući poteškoće s kojima se suočava strategija cijepljenja predsjednika Vladimira Putina.

Prema anketi provedenoj u travnju, 62 posto ispitanika nije se spremno cijepiti Sputnikom V, koji je razvio znanstveni institut Gamaleja. To je cjepivo u samom središtu politike imunizacije stanovništva.

Taj postotak ljudi je imao otpor prema cijepljenju i u veljači, no pao je broj onih koji su spremni cijepiti se. U veljači je za cijepljenje bilo njih 30 posto, a u travnju 26 posto.

Njih 10 posto je reklo da je primilo cjepivo.

56 posto Rusa se ne boji korone

Istovremeno, 56 posto Rusa se ne boji zaraze novim koronavirusom, isto kao i u veljači, ali puno više nego u prosincu prošle godine, kada je njih 41 posto reklo da nemaju strah od covida-19.

Kampanja cijepljenja u Rusiji stoga zaostaje, iako je bila prva zemlja na svijetu koja je odobrila neko cjepivo protiv covida-19.

Rusija je Sputnik V odobrila za korištenje još u kolovozu 2020.

Do sada je obje doze cjepiva primilo 10 milijuna ljudi, a prvu dozu njih 14 milijuna.

Rusija, koja broji više od 146 milijuna stanovnika, do sada je razvila četiri cjepiva, a uskoro bi na tržište trebala doći i "lakša" verzija Sputnika V u jednoj dozi.

Statistički ured Rosstat je objavio da je pandemija odnijela oko 250.000 života.

Pročitajte više