Tablete za spavanje mogu smanjiti nakupljanje proteina ključnih za razvoj Alzheimera

Ilustracija: Shutterstock

PREMA najnovijem istraživanju, korištenje određenih tableta za spavanje može smanjiti nakupljanje proteina ključnih za razvoj Alzheimerove bolesti. Znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu otkrili su da su ispitanici klinike za poremećaj spavanja koji su dvije noći uzimali suvoreksant (suvorexant), česti lijek za nesanicu, doživjeli lagani pad dva proteina, amiloid-beta i tau, koji se nakupljaju kod Alzheimerove bolesti. 

Iako je riječ o kratkotrajnoj studiji, koja uključuje malu skupinu zdravih odraslih osoba, bio je to zanimljiv pokazatelj veze između sna i molekularnih markera Alzheimerove bolesti. Naime, poremećaji spavanja mogu biti rani znak Alzheimera koji prethodi drugim simptomima, poput gubitka pamćenja i pada kognitivnih funkcija. 

Kada se razviju prvi simptomi, razine proteina amiloid-beta gotovo su na vrhuncu te se već stvaraju plakovi koji začepljuju moždane stanice. Znanstvenici smatraju da bi se pomoću poticanja dovoljne količine sna možda mogao usporiti ili spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti jer se tada usnuli mozak može "isprati", odnosno očistiti od ostataka proteina i ostalih otpadnih proizvoda koji su se nakupili tijekom dana. 

Problemi s uzimanjem tableta za spavanje 

"Mada tablete za spavanje mogu pomoći u tom pogledu, bilo bi preuranjeno da oni koji su zabrinuti zbog razvoja Alzheimerove bolesti to protumače kao razlog da počnu uzimati suvoreksant svake večeri", upozorio je neurolog Brendan Lucey iz Centra za medicinu spavanja Sveučilišta Washington, a prenosi Science Alert.

Treba napomenuti da je studija trajala samo dvije noći i da je u njoj sudjelovalo 38 sredovječnih ljudi koji nisu pokazivali znakove kognitivnog oštećenja i nisu imali problema sa spavanjem. Korištenje tableta za spavanje tijekom duljeg razdoblja nije idealno rješenje ni za one koji pate od nesanice jer se prilično lako postaje ovisan o njima.  

Dodatno, pilule za spavanje mogu potaknuti pojavu faza plitkog, odnosno lakog sna umjesto dubokog. To bi moglo biti problematično jer su ranija istraživanja Luceyja i njegovih kolega pokazala vezu između manje kvalitetnog sna i povišenih razina proteina tau i amiloid-beta. 

Zabilježeno smanjenje proteina amiloid-beta za 10 do 20 posto 

Tijekom najnovijeg istraživanja znanstvenici su htjeli vidjeti može li bolji san uz pomoć tableta za spavanje smanjiti razine proteina tau i amiloid-beta u cerebrospinalnoj tekućini koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine. Prijašnja istraživanja su pokazala da čak i samo jedna noć lošeg sna može uzrokovati porast razine proteina amiloid-beta. 

Skupina dobrovoljaca u dobi od 45 do 65 godina uzela je jednu od dvije doze suvoreksanta ili placebo pilulu, a znanstvenici su svaka dva sata tijekom 36 sati dok su sudionici spavali te tijekom sljedećeg dana i noći prikupljati uzorke njihove cerebrospinalne tekućine. 

Iako među sudionicima nije bilo razlike u obrascima spavanja, kod onih koji su uzeli suvoreksant zabilježeno je smanjenje proteina amiloid-beta za 10 do 20 posto. Viša doza suvoreksanta također je trenutačno smanjilo razine modificiranog oblika proteina tau. No ovaj je učinak bio vidljiv samo kod nekih oblika taua, a koncentracije tog proteina porasle su unutar 24 sata od uzimanja tablete za spavanje. 

"Ako možete smanjiti tau fosforilaciju, potencijalno bi bilo manje stvaranja zapetljanja i manje smrti neurona", pojašnjava Lucey. 

Što točno uzrokuje Alzheimerovu bolest? 

Treba napomenuti da znanstvenici preispituju vodeću teoriju nastanka Alzheimerove bolesti, prema kojoj abnormalne nakupine proteina pokreću njen razvoj, s obzirom na to da iz desetljeća istraživanja tretmana za snižavanje razine amiloida nisu proizašli nijedan lijek ili terapija koji su spriječili ili usporili nastanak te bolesti.  

Dakle, još uvijek nije poznato pomažu li uistinu tablete za spavanje pri liječenju simptoma Alzheimerove bolesti. S druge strane, sve je više dokaza koji povezuju poremećaje spavanja s razvojem Alzheimera.   

Pročitajte više