Istraživanje: Ventilacija u autobusu značajno smanjuje rizik od infekcije

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vjerojatnost da pokupite infekciju dok se vozite javnim prijevozom ovisi o tome koliko je dobro prozračen prostor, prema novom istraživanju koje je koristilo računalne simulacije širenja virusa.

Autobus s aktivnom ventilacijom predstavlja značajno manji rizik od infekcije od zatvorene prostorije s malo ventilacije, zaključuje studija znanstvenika sa Sveučilišta u Kasselu u Njemačkoj.

"Glavno otkriće je da je ventilacija najvažniji čimbenik", objasnila je istraživačka asistentica Natalie Schneider.

Tijekom pandemije koronavirusa, istraživači prometa počeli su istraživati kako javni prijevoz može postati otporniji na pandemije i epidemije i što ventilacija u javnom prijevozu može postići.

Niska vjerojatnost i kod loše ventilacije i bez maske

U tu su svrhu pomoću računalnih simulacija istražili širenje aerosola, odnosno put prijenosa virusa u virtualnom autobusu.

Čak i pri simulaciji vrlo nepovoljnog scenarija, prosječni rizik od infekcije u ventiliranom vozilu pokazao se relativno niskim.

Uz vrlo visoku stopu zaraze, pun autobus, lošu ventilaciju, bez maski i vrijeme putovanja od 20 minuta, vjerojatnost zaraze je izračunata na 3.2 posto.

"Također se pokazalo da je nošenje maske za lice vrlo korisno", rekla je Schneider. Istraživači su otkrili da je vjerojatnost infekcije 20 puta manja kada se nosi maska nego bez nje.

Pročitajte više