Istražuju i Aladrovića jer je prijateljima davao odgovore za natječaje za posao?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

JUTROS je uhićen Darko Horvat, a spekulira se kako su uz njega istragom USKOK-a obuhvaćeni i ministri Boris Milošević i Josip Aladrović te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Kako neslužbeno doznaje Telegram, USKOK sumnja da je Darko Horvat, dok je bio ministar gospodarstva, pritiskao svoje podređene da dodijele potpore manje vrijednosti tvrtkama i obrtima koji su s njim bili bliski ili su, kako tvrde istražitelji, bili u njegovom interesnom krugu.

 

To je u stvarnosti izgledalo ovako: nakon što bi natječaj za dodjelu potpora ili poticaja bio gotov, a Horvatu bliski ljudi ne bi dobili poticajna sredstva, on je nalagao da im se novac ipak dodijeli iako, kako se sumnja, nisu za to zadovoljavali uvjete. Radilo se o iznosima od 100 do 200.000 kuna, a osiguravali bi ih, sumnja se, prebacujući novac između različitih fondova za potpore. U konačnici, ukupna svota premašila je 2.6 milijuna kuna.

Pod sumnjom je, neslužbeno, i bivši ministar Tomislav Tolušić te potpredsjednik vlade Boris Milošević. I oni su se zalagali, tvrdi USKOK, da novac kao potporu dobiju tvrtke koje su na natječajima završile među posljednjima na listi te nisu ostvarile pravo na poticaje. Miloševića se, pak, povezuje s nezakonitim zalaganjem da potporu dobije jedan poduzetnik srpske nacionalnosti. 

Aladrović sebi bliskim kandidatima za posao davao odgovore na pitanja?

Kako piše Telegram, pod sumnjom je ipak i ministar rada Josip Aladrović. On je, pišu, povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je vodio prije nego što je došao na funkciju ministra.

Istražitelji su utvrdili da je sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za natječaj, odnosno kako bi na tim natječajima, s obzirom na to da su imali pripremljene odgovore, i dobili posao. 

"Zapošljavao je uglavnom prijatelje"

Inače, još 2019. godine, kad je Aladrović preuzeo resor od Marka Pavića, Telegramov izvor rekao je da je Aladrović u HZMO-u, gdje je dotad bio šef, "zapošljavao uglavnom prijatelje". 

U samo godinu dana Josip Aladrović primio je u HZMO 68 novih radnika i armiju zaposlenih doveo do 2635 radnika ili 2.58 posto više nego što ih je bilo u 2017. godini. Izvori iz HZMO-a ukazivali su na to kako je mahom riječ o uhljebima, na što je upozorio i sindikat.

Njih se, kako se tada navodilo, dovodilo na najbolje plaćena radna mjesta, dok su oni s najmanjim plaćama, koji stvarno rade, zatrpani poslom i ne stižu obraditi sva rješenja. "Aladrović je uglavnom zapošljavao prijatelje, a HZMO-u nedostaju osobe koje znaju raditi, no za njih očito nema mjesta", rekao je tada izvor iz HZMO-a.

U medijima se već pisalo i kako je Aladrović u HZMO doveo svog prijatelja, bivšeg nogometaša NK Špansko Hrvoja Prusinu i postavio ga na mjesto predstojnika Ureda za nabavu. Zaposlio je još jednog nogometaša, također iz NK Špansko, Nikolu Tičaka.

Pročitajte više