ISW: Partizani koji su upali u Rusiju borili se s ročnicima nespremnim za prvu crtu

Screenshot: X

Ruski partizani skloni Ukrajini, pripadnici triju grupa - Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK), Legije za slobodu Rusije (LSR) i Sibirskog bataljuna - izveli su jučer niz upada u ruske regije na granici s Ukrajinom, na području Belgoroda i Kurska.

Glasnogovornik ukrajinske Glavne vojno-obavještajne uprave (GUR) Andriy Yusov potvrdio je da su dijelovi RDK-a, LRS-a i Sibirskog bataljuna bili uključeni u sukobe u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Ruski izvori isprva su odbacili navode o upadima, ali kasnije su ustvrdili da su ruske snage odbile proukrajinske snage tenkovima, oklopnim vozilima i potporom bespilotnih letjelica, koje su napadale u blizini Odnorobivke, Harkivske oblasti, Nehotejevke i Spodarjušina u Belgorodskoj oblasti.

ISW: Rusija na granici s Ukrajinom koristi vojne ročnike jer su nespremni za prvu crtu

Jučer objavljene snimke prikazivale su ruske proukrajinske snage koje djeluju u blizini Nehotejevke i Spodarjušina u Belgorodskoj oblasti i u Tetkinu u Kurskoj oblasti. 

Snage LSR-a navodno su zauzele Tetkino iako su ruski izvori tvrdili da su ruski vojni ročnici odbili sve napade u Tetkinu. Institut za rat (ISW) ranije je objavio izvješća da Rusija koristi ročnike za obranu svoje granice s Ukrajinom od ograničenih upada i procijenio da je to vjerojatno zbog njihove nespremnosti da ih se premjesti na prvu crtu bojišta u Ukrajini.

Ruski milblogeri tvrde da je do upada došlo namjerno nekoliko dana prije ruskih predsjedničkih izbora 17. ožujka, a par ruskih vojnih blogera upozorilo je da bi u narednim danima moglo biti dodatnih upada.

Pročitajte više