ISW: Putin ima novi plan i stvara veliku vojnu organizaciju. Želi potkopati NATO

Foto: EPA

Retorika Vladimira Putina o euroazijskoj sigurnosnoj koaliciji dio je plana Kremlja za stvaranje skupine zemalja bliskih Moskvi koje će se suprotstaviti Zapadu i NATO-u, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Procjena think tanka iz Washingtona uslijedila je nakon Putinova posjeta Sjevernoj Koreji koji je, rekao je jedan međunarodni sigurnosni analitičar za Newsweek, "produbio već intenzivirani odnos između Moskve i Pjongjanga".

Putin je u petak rekao da je Moskva spremna razgovarati o euroazijskim sigurnosnim pitanjima s organizacijom SCO koju predvode Rusija i Kina, Zajednicom neovisnih država (CIS) i Euroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), kao i sa zemljama BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati). 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na sastanku ministara vanjskih poslova u Almatiju u Kazahstanu rekao da Moskva planira formirati "euroazijsku sigurnosnu organizaciju" koja bi zamijenila euroatlantski sigurnosni sustav.

Alternativa Zapadu

ISW navodi da je Lavrov vjerojatno mislio na nastojanja Moskve da poveća suradnju s Udruženjem država jugoistočne Azije (ASEAN) nakon Putinova posjeta Vijetnamu.

Američki think tank kaže da će Putin i njegovi dužnosnici vjerojatno pokušati pogurati napore da se stvori koalicija "kako bi se postavili kao alternativa NATO-u", dok će također pokušavati "lažno prikazati zapadne zemlje kao pristaše Ukrajine".

Ovo je dio plana Kremlja da uspostavi skupinu koja može djelovati "kao alternativa Zapadu i potkopati NATO", dodao je ISW.

Od početka rata Putin pojačava pozive na odmak od onoga što naziva "globalnim i ekonomskim političkim sustavom kojim dominira Zapad".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.